Renginiai

DUETAI: PIRMAS SAKINYS. Mindaugas Nastaravičius ir Tomas Vaiseta

345239035_3134952966651432_1576692347449356287_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Penktadienis, gegužės 19, 2023 17:00
Vieta
Rotušės aikštė 13
Kaunas, Lietuva
Organizuoja
Maironio lietuvių literatūros muziejus
Gegužės 19 d., penktadienį, 17 val. kviečiame į Maironio lietuvių literatūros muziejuje vyksiantį susitikimą su rašytojais, LRT Klasika radijo laidos „Pirmas sakinys“ kūrėjais MINDAUGU NASTARAVIČIUMI ir TOMU VAISETA. Apie radijo laidos rengimo procesus, pirmojo sakinio galią ir (ne)perskaitytas knygas, apie veiklų strategijas, teatrą, mokslą ir istoriją, apie apdovanojimų malonumą ir kūrybinę charizmą su renginio dalyviais kalbėsis literatūrologė, kultūrinės veiklos organizatorė Agnė Cesiulė.
 
Mindaugas Nastaravičius – poetas, dramaturgas, žurnalistas.
Vilniaus universitete baigė žurnalistiką, Lietuvos edukologijos universitete – literatūrologiją. Dirbo įvairiose žiniasklaidos priemonėse – savaitraščiuose „Atgimimas“, „Veidas“, „15min“. Nuo 2005-ųjų dirba LRT – kultūrinių laidų vedėju ir redaktoriumi. Yra išleidęs tris poezijos knygas – „Dėmėtų akių“ (2010), „Mo“ (2014) ir „Bendratis“ (2018), parašęs pjesių ir sceninių adaptacijų. Kaip dramaturgas bendradarbiauja su Klaipėdos jaunimo teatru, Valstybiniu jaunimo teatru bei Lietuvos nacionaliniu dramos teatru. Per LRT Klasiką veda radijo laidą „Pirmas sakinys“. Jo darbai ir kūryba apdovanoti įvairiomis literatūrinėmis ir teatro premijomis: Jurgos Ivanauskaitės, Jaunojo jotvingio, „Auksinių kryžių“, Vytauto Kubiliaus, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos ir kt.
 
Tomas Vaiseta – rašytojas, istorikas, humanitarinių mokslų daktaras, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto docentas. Vilniaus universitete apsigynė humanitarinių mokslų daktaro disertaciją „Nuobodulio visuomenė: vėlyvojo sovietmečio Lietuva (1964–1984)“. Nuo 2014 m dėsto Vilniaus universiteto Istorijos fakultete. Tyrinėja XX a. antros pusės Lietuvos kultūros ir socialinę istoriją, yra parašęs kelias monografijas sovietų Lietuvos kasdienybės, psichiatrijos, atminties ir seksualumo istorijos temomis. Kaip rašytojas yra išleidęs tris prozos knygas – apsakymų rinkinį „Paukščių miegas“ (2014) bei du romanus „Orfėjas, kelionė pirmyn ir atgal“ (2016) ir „Ch.“ (2021). Redaguoja straipsnius ir knygas, 2015–2018 m. ėjo kultūros žurnalo „Naujasis Židinys-Aidai“ vyr. redaktoriaus pareigas. Per LRT Klasiką veda radijo laidą „Pirmas sakinys“. Už mokslinius tyrinėjimus ir literatūrą jam skirtos įvairios premijos: Jurgos Ivanauskaitės, Vytauto Kubiliaus, Vaclovo Sidzikausko, Vilniaus universiteto premijos, nominacija Europos Sąjungos literatūrinei premijai ir kt.
 
LRT KLASIKA radijo laida „Pirmas sakinys“ – kassavaitinė pokalbių apie literatūrą laida, kuri kaskart pradedama konkretaus kūrinio pirmu sakiniu, pirmu dialogu ar pirma strofa. Laidoje kartu su skaitytojais kalbamasi apie jiems svarbias knygas, o rašytojai čia taip pat pirmiausia suvokiami kaip skaitytojai. Laidos rengėjams ir vedėjams Mindaugui Nastaravičiui ir Tomui Vaisetai „už literatūros kritikos polilogo erdvės kūrimą jų rengiamoje radijo laidoje pernai metais buvo įteikta žymaus literatūros kritiko, literatūrologo Vytauto Kubiliaus premija.