Renginiai

Venclovų memorialiniame muziejuje Vilniuje viešės rašytojai Herkus Kunčius ir Alvydas Šlepikas

440783280_1026723496119972_533154926425343276_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Antradienis, gegužės 14, 2024 18:00
Vieta
Pamėnkalnio g. 34
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Venclovų namai-muziejus ir Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla
Gegužės 14 d. 18 val. Venclovų namuose-muziejuje Alvydas Šlepikas pristatys rašytojo Herkaus Kunčiaus knygą „Litbelas. Neišnešiotas vaiduoklis“, o Herkus Kunčius pristatys rašytojo Alvydo Šlepiko knygą „Namas anapus upės“.
„Namas anapus upės“ – septynių novelių rinkinys. Knygoje gvildenamos atskirties, išsilaisvinimo, pabėgimo nuo kaltės temos. Rašytojas realistinį pasakojimą, kupiną tikslių detalių, derina su sapniška nuotaika, fantastiniais vaizdiniais, pasakoms būdingu paslaptingumu.
„Litbelas. Neišnešiotas vaiduoklis“ - tai romanas apie vos keletą mėnesių gyvavusią kvazivalstybę – Lietuvos ir Baltarusijos Sovietų Socialistinę Respubliką, sukurtą Rusijos bolševikų. Į Vilnių iš Rusijos atsiųsta Litbelo vyriausybė, vadovaujama Maskvos statytinio Vinco Mickevičiaus-Kapsuko, apkvaitusi nuo revoliucijos vėjų ir remiama Raudonosios armijos durklų, bando kurti naują pasaulį, kuriame absurdo daugiau nei sveiko proto, o smurtas čia tampa pagrindiniu valios įtvirtinimo įrankiu. Įvykiai romane klostosi nuo 1918 metų gruodžio iki 1919-ųjų rugsėjo – kai vaiduokliškasis Litbelas liovėsi egzistavęs.
 
Renginio, įvyksiančio antradienį, metu, bus galima įsigyti abi knygas, užduoti rašytojams (ir moderatoriams) patogius ar nepatogius klausimus.
Renginys nemokamas, pradžia 18 val.
 
 
„Žmonės pasakojo, kad žvaigždės dar mirgėjo, bet dangus jau švito. Medžiai ir krūmai po truputį ėmė ryškėti tamsoje. Staiga jų viršūnėmis iš Rusijos pralėkė bolševizmo vėjas. Atgijęs miškas iš baimės pasviro, suošė pamėklės balsu. Ir pabaidytas sniegas, baikščiai šiugždėdamas, pasipylė nuo pajudintų šakų.“
(Ištrauka iš romano „Litbelas. Neišnešiotas vaiduoklis“.)
„Artėjo trumpa ir šviesi vasaros naktis. Vyriškis gulėjo ant žemės, parietęs kojas, rankas pasikišęs po galva, ir žiūrėjo priešais save. Pasaulis buvo apvirtęs ant šono. “)
(Ištrauka iš apsakymų knygos „Namas anapus upės“.