Renginiai

KNYGŲ LAISVĖ

341135926_791587108909743_2590969046205231454_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Šeštadienis, gegužės 13, 2023 10:00 - 18:00
Vieta
K. Donelaičio
Kaunas, Lietuva
Organizuoja
Vytautas Magnus University (Vytauto Didžiojo universitetas), Kauno literatūros savaitė
◎10:00-18:00
KNYGŲ MUGĖ
Knygų mugė, nusidrieksianti S. Daukanto g. ir Studentų skvere (S. Daukanto 28, Kaunas).
◎11:00
EKSKURSIJA
Ekskursiją „Pasivaikščiojimas po Žaliakalnio kultūrinį draustinį“ veda gidas Laimonas Užomeckis. Susitikimo vieta – Studentų skveras (Daukanto g. 28, Kaunas).
LAISVŲ VIETŲ NEBĖRA.
Organizatorius – Kauno m. savivaldybės V. Kudirkos viešoji biblioteka.
◎12:00-18:00
AKLAS PASIMATYMAS SU KNYGA
Kauno apskrities viešoji biblioteka kviečia į jau trečius metus vyksiantį „Aklą pasimatymą su knyga“, kurio metu pasitelksime pojūčius, vaizduotę ir kosminiu greičiu apskrisime literatūrinę galaktiką ieškodami naujų pasaulių, atradimų, įspūdžių ir to, kas gali visa tai suteikti – knygų. Studentų skvere tavęs lauks instaliacija iš knygų, kurioje kiekvienas galės atrasti savo planetą – naują knygą. Tačiau yra viena sąlyga – rinkdamasis naująjį skaitinį nematysi nei jos viršelio, nei autoriaus, nei pavadinimo. Vienintelė užuomina, padėsianti išsirinkti knygą, kūrinį jau perskaičiusio asmens žinutė, kurią rasi užklijuotą ant skaitinio.
Renginio vieta – Studentų skveras (Daukanto g. 28, Kaunas).
◎13:00 - 15:00
KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS „ŽODŽIŲ KOLIAŽAI“
Iš senų žurnalų karpysime patikusius žodžius ar frazes, bandysime iš jų sudėlioti galbūt savo pirmuosius eilėraščius ar miniatiūras. Trūkstamus žodžius prirašysime, o jei norėsis iš tų pačių žurnalų išsikirpsime ir iliustraciją savo kūriniui.
Kūrybines dirbtuves „Žodžių koliažai“ veda poetė, kūrybininkė Neringa Daniulaitienė. Už žurnalus dirbtuvėms dėkojame Kauno m. savivaldybės V. Kudirkos viešajai bibliotekai.
Renginio vieta – Studentų skveras (Daukanto g. 28, Kaunas).
◎10:00 - 18:00
ATVIRAS POEZIJOS SKAITYMŲ RATAS
Atviras poezijos skaitymų ratas. Laisvės alėjoje visada būna gatvės muzikantų. O ar būna, kad kažkas tiesiog skaito eilėraščius? Šis ratas būtent tam: jei norisi perskaityti savo ar kito poeto eilėraštį, stok ir skaityk, net jai šią akimirką nėra nei vieno klausytojo. Skaityk vien todėl, kad norisi tau.
Renginio vieta – Studentų skveras, prie eglės (Daukanto g. 28, Kaunas).
◎12:30 - 14:30
ŽAIDŽIAME ŠACHMATAIS
Šachas ir matas! Trauktis nėra kur, metas sužaisti šachmatų partiją. Tačiau šis žaidimas bus kitoks nei įprasta… Dėliosime figūras ir per sutartą laiką atsakinėsime į klausimus, kuriuos rasime po kiekvienu lentos langeliu. Visi klausimai bus susiję su rašytojo, profesoriaus Balio Sruogos neeiline, charizmatiška asmenybe, gyvenimu, kūryba bei veikla. Neįsitikinę savo žiniomis? Vadinasi, dabar dar pats metas aplankyti Vandos ir Balio Sruogų namus-muziejų, kur sužinosite viską, kas padės priešininkui ištarti: „Šachas ir matas!“.
Šauniausiai sužaidusiųjų laukia prizai.
Organizatorius – Maironio lietuvių literatūros muziejus.
Renginio vieta – Studentų skveras (Daukanto g. 28, Kaunas).
 
◎9:00 - 19:00
PARODA „TARP EILUČIŲ“
„Viskas, ką sukūriau slypi tarp eilučių.“ Šie švedų poeto Gunnar Ekelöf (1907–1968) žodžiai yra kur kas daugiau nei tik jo paties asmeninių įsitikinimų atspindys. Literatūra gyva ne tik rašte – ji yra prieš, per ir po to, kai užrašomi žodžiai. Literatūra – tai klausimas ir atsakymas, veiksmas ir sąlyga, individualus siekis ir visos visuomenės rūpestis. Šioje parodoje Švedijos literatūros atstovai dalinasi mintimis įvairiais literatūros klausimais, taip kontekstualizuojant ir pabrėžiant pagrindines problemas, kylančias kalbant apie literatūros vaidmenį ir meninį išskirtinumą. Paroda kviečia prisijungti ir atrasti plačią literatūros patirčių ir požiūrių įvairovę. Organizatoriai: Švedijos institutas ir VDU.
Renginio vieta – Vytauto Didžiojo universitetas, V. Putvinskio 23, III aukšto galerija. Paroda veiks balandžio 25 – birželio 1 dienomis.
◎19:00 – 22:00
ŠVIESOS INSTALIACIJA „ŠVIESIOS MINTYS“
Juodoje klasės lentoje šviesos raštu atgis iškilių Lietuvos rašytojų mintys apie brėkštančią aušrą, tamsos ir šviesos kovą, sielos skaidrumą, vidinę šviesą.
Renginio vieta - Lietuvos švietimo istorijos muziejus (Vytauto pr. 52, Kaunas).
Organizatorius – Lietuvos švietimo istorijos muziejus.
◎12-13 dienos
VAIKŲ KNYGŲ FESTIVALIS
Organizatorius – Maironio lietuvių literatūros muziejus. Daugiau informacijos: https://maironiomuziejus.lt