Renginiai

Unės Kaunaitės romano „2084“ pristatymas

crop_600x315_unes-kaunaites-romano-2084-pristatymas
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Ketvirtadienis, gegužės 18, 2023 17:30
Vieta
Pempininkų padalinys (Taikos pr. 81A)
Klaipėda, Lietuva
Organizuoja
Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka

Gegužės 18 d., ketvirtadienį, 17.30 val. kviečiame į Unės Kaunaitės distopinio romano „2084“ pristatymą ir susitikimą su autore Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Pempininkų padalinyje (Taikos pr. 81A).

Unė Kaunaitė – jaunosios kartos rašytoja, trijų knygų autorė, švietimo ekspertė. Ketvirtoji knyga – romanas „2084“ – žengia į pasaulyje itin populiarų, o Lietuvoje dar tik įsitvirtinantį distopijos žanrą. Kaip ir kiti rašytojos kūriniai, „2084“ nesiūlo atsakymų, veikiau kviečia jų ieškoti kartu.

2084-aisiais realybė – jau virtualybėje. Konsultantu psichologu dirbančio Kajaus kasdienybė – paskutinis nuotolinis pokalbis su ketinančiaisiais nusižudyti. Laisvalaikį jis irgi leidžia virtualybėje – naujajame pasaulyje mezgami santykiai, diskutuojama, žaidžiama ir keliaujama. Knygoje kuriamas ateities pasaulis atrodo ir labai tolimas, ir kartu baugiai artimas. Čia nuolat balansuojama tarp to, kas tikra, ir to, kas sukurta, – ties abiejų pasaulių skirtimi. Jei visa, kas mus supa, galima pritaikyti prie individo, pakeisti, kad atitiktų jo ar jos poreikius, ar dar gali egzistuoti kokie nors faktai ir tikrovė?

„Knygos pavadinimas „2084“ švelniai, bet akivaizdžiai flirtuoja su garsiuoju Orwello veikalu, ir nors Kaunaitės kūrinyje išvysime Didžiojo Brolio pamėklę, tačiau čia jis ne diktatorius, bandantis kontroliuoti žmonių gyvenimą ir mintis, o kiek efemeriška, bet kartu ir labai reali virtualybė, kuri savo plėtrai ir galiai išnaudoja geriausią ginklą – žmones, kurių didžiausias priešas – jie patys.“ - apie knygą sako literatūros kritikė Eglė Baliutavičiūtė.

Renginys nemokamas. Renginio metu gali būti fotografuojama ir/ar filmuojama, o medžiaga viešinama.