Renginiai

Iliustracija, kaip teksto įspūdis. Žodžių ir vaizdinių ritmai

338965948_3465888343731270_8252264888021190941_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Antradienis, balandžio 04, 2023 17:00 - 18:30
Vieta
Gedimino pr. 51
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į meno edukacijų ciklą, skirtą literatūros įkvėptoms iliustracijoms kurti.
Meno edukacijos dalyvis savarankiškai skaito namie, o atėjęs į edukaciją aptaria jį įkvėpusį kūrinį ar eilutę ir tada jį iliustruoja. Be abejo, dalyvis gali būti ir pasyvus klausytojas.
Tapyba tušu atsirado beveik prieš 2000 metų Kinijoje, o į Japoniją atkeliavo XIII–XIV amžiuje.
„Visa, kas žmogiška, valdo ritmas, bet, matyt, tik todėl ritmas valdo ir visa, kas nežmogiška. <...> Potvynio ir atoslūgio kaita sudaro punktyrinę mūsų gyvenimo kaip Esmo įniekinimo liniją. Užtat ritmas turi milžinišką galią žmogui, nesvarbu, ar tai būtų žingsnio ritmas, žodžio ritmas, garso ritmas, ar meilės ritmas.“ (A. Šliogeris)
Vis sugrįžtame į meno kompozicijos pradmenis, kur tokios sąvokos kaip ritmas, greitis ar lėtumas nusako formų ar vaizdinių nuotaikas. Edukacinio ciklo užsiėmimuose dalyviai išmoks atidžiau pažvelgti į pasirinktą literatūrą ir ją iliustruoti, naudoti įvairias dailės technikas (monotipiją, koliažą, linoraižinius, asambliažą ir kt.).
Pirmas susitikimas bus skirtas pažinčiai su grupe tęsti ir skaitysimiems tekstams aptarti, taip pat meno priemonėms, kuriomis dalyviai iliustruos įkvėpusią idėją, knygą ar eilutę, išsirinkti. Susitikimuose ugdysime analitinį, kritinį mąstymą ir savistabą, nebijodami eksperimentuoti, ieškosime naujų formų ir įvaizdžių.
Laukiami suaugusieji ir vaikai nuo 12 metų, lydimi suaugusiųjų.
Edukacijos vyks Nacionalinės bibliotekos Pažinimo erdvėje-Laimės Lukošiūnienės salėje, V a.