Renginiai

Jurgos Tumasonytės knygos „Naujagimiai“ pristatymas

337851373_6170763436309765_1905472781857509806_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Ketvirtadienis, balandžio 06, 2023 18:00
Vieta
Šv. Jono 11-16
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Vilnius, Unesco literatūros miestas ir Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla
Vilniaus literatų namuose bus pristatytas jaunosios kartos kūrėjos, prozininkės Jurgos Tumasonytės novelių romanas „Naujagimiai“ (lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2023). Dalyvaus autorė Jurga Tumasonytė, literatūros kritikė Virginija Cibarauskė, renginį moderuos Audrius Ožalas.
Po realistiniu stiliumi parašyto, istoriškai dokumentuoto romano „Remontas“ (2020) novelių romanu „Naujagimiai“ autorė grįžta prie magiškojo realizmo, kuriuo anksčiau ir buvo išgarsėjusi savo knygose „Dirbtinė muselė“ (2011) ir „Undinės“ (2019). Nekasdieniškame kontekste išryškėja asmeninės dramos, ribinės patirtys ir užburiantys, įtraukiantys vaizdai. Realistinis sluoksnis čia pinamas drauge su antgamtiniais, tautosakiniais, istoriniais sluoksniais.
„Naujagimiuose“ pasakojama šeimos ir miestelio istorija. Suplakiau realistinį ir maginį pasaulius, įdėjau transformuotų tautosakinių elementų, istorinių detalių, savo mirusių, niekada nematytų giminaičių šešėlių, parafrazių ir intertekstų, asmeninių ir svetimų patirčių, košmarų ir gražių sapnų“, – apie ką tik pasirodžiusius „Naujagimius“ sako J. Tumasonytė.
Romane, kurį autorė vadina dėlione, kiekviena novelė turi jungtį vis su kitomis novelėmis, taip mezgama vientisa pasakojimo linija. „Naujagimiai“ – tai knyga apie pažinimo džiaugsmą, gražių idėjų ir baisių nuodėmių gimimą. Apie ratu kaskart vis kitaip besisukančią istoriją, karą, vaikystę, motinystę, ir stiprų troškimą gyventi.
Jurga Tumasonytė – talentinga prozininkė, Lietuvos periodikoje publikavusi daugybę pokalbių su įvairių sričių menininkais. Debiutinė trumposios prozos knyga „Dirbtinė muselė“ (2011) autorei pelnė Kazimiero Barėno literatūros premiją už nebanalų, ironišką žvilgsnį į realybę ir patrauklią stilistiką. Antrasis autorės apsakymų rinkinys „Undinės“ (2019) pateko į akcijos „Metų knygos rinkimai“ penketuką suaugusiesiems, buvo įtrauktas į Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto paskelbtą kūrybiškiausių knygų dvyliktuką, įvertintas Jurgos Ivanauskaitės premija.