Renginiai

Pokalbis apie neparašytas istorijas

338988429_1204024603612694_2844192039647666831_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Trečiadienis, balandžio 12, 2023 18:00
Vieta
A. Mickevičiaus g. 35
Kaunas, Lietuva
Organizuoja
Socialinis Centras "Emma" ir Kauno menininkų namai / Kaunas Artists' House
Vartydamas XX a. pradžios Vilniaus ir Kauno laikraščius, archyvinius dokumentus ir memuarus, tarsi patenki į rūsčią distopinę visatą, perskeltą į du pasaulius - žemutinį ir viršutinį. Didžiuliame žemutiniame sunkiai dirbama po 10-14 valandų per parą, gyvenama gausiomis šeimomis ankštuose butukuose, skurstama, daug geriama, kivirčijamasi ir nusikalstama. Laikraščiuose šis pasaulis vos įžiūrimas, atsispindi tik kriminalinėse ir teismo kronikose.*
Kauno menininkų namuose iki gegužės 1 d. veikia paroda „Pirmiausia veiksmas buvo!". Parodos proga išleistame zine – Aleksander Laniewski, Tomo Marcinkevičiaus, Dariaus Pocevičiaus ir Viktorijos Kolbešnikovos tekstai-tyrimai apie Lietuvos ir Lenkijos anarchistų judėjimų istoriją, radikalaus pasipriešinimo dalyvių biografijas, ir Bundą – visuotinę Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos žydų darbininkų sąjungą.
Balandžio 12 d. 18 val. socialinio centro erdvėje Darius Pocevičius, Viktorija Kolbešnikova ir Tomas Marcinkevičius kalbėsis apie pasipriešinimo istorijų rašymo perkeltine ir tiesiogine prasme patirtis. Pokalbį moderuos Agnė Bagdžiūnaitė.
Darius Pocevičius – rašytojas, publicistas, Vilniaus miesto tyrinėtojas. Parašė tris didelės apimties knygas apie istorinius Vilniaus reliktus.
Tomas Marcinkevičius - vertėjas, redaktorius, publicistas, lietuvių kalbos mokytojas, portalo GPB.lt redkolegijos ir Gegužės 1-osios profsąjungos narys.
Viktorija Kolbešnikova - Lietuvos queer archyvo koordinatorė, portalo GPB.lt ir žurnalo „Lūžis“ redkolegijos narė, viena iš socialinio centro „Emma“ įkūrėjų ir queer festivalio „Kreivės“ organizatorių komandos narė.
Kiti diskursyvios programos renginiai:
Balandžio 13 d. 18.30 Ekskursija po parodą „Pirmiausia veiksmas buvo!“ su kuratore Vaida Stepanovaite. Po ekskursijos 20 val. proginė vakarienė socialiniame centre „Emma“.
Gegužės 1 d. 15 val. parodos uždarymo renginys. Gegužės pirmąją Kauno menininkų namuose kuratorė Auksė Petrulienė pristatys Darbo muziejaus įprasminimo manifestą, o edukatorė Asta Volungė padės išleisti kolektyvinį ziną, dedikuotą poilsiui.
*- ištrauka iš Dariaus Pocevičiaus teksto „Anarchistinių grupių veikla Vilniuje ir Kaune 1904 - 1907 metais“
„Pirmiausia veiksmas buvo!“ – paroda, renginių ir leidybos serija Kauno menininkų namuose ir socialiniame centre „Emma“ – skolinasi savo pavadinimą iš parodos Bialystoke ir papildo jos pasakojimą naujai rašoma radikalaus pasipriešinimo judėjimų Lietuvoje istorija bei svarsto apie anarchistinį impulsą pristatydama devynių autorių kūrybą.
Daugiau informacijos apie parodą ir renginius ieškokite: www.kmn.lt
Projekto Lietuvoje kuratoriai, leidinio sudarytojai: Agnė Bagdžiūnaitė, Edgaras Gerasimovičius, Vaida Stepanovaitė
Parodos dalyviai: Anastasia Sosunova, Agnė Jokšė, Anton Karyuk, Naglis Kristijonas Zakaras, Goda Palekaitė ir Adomas Palekas, Iza Tarasewicz, Liliana Zeic, Gardino archyvo nežinomas autorius.
Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba