Renginiai

Dalios Leinartės knygos „Neplanuotas gyvenimas. Šeima sovietmečio Lietuvoje“ pristatymas

335631557_6215178898528889_6008396848922410675_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Ketvirtadienis, balandžio 06, 2023 18:00
Vieta
Žirmūnų g. 6
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Vilniaus miesto savivaldybės centrinė biblioteka
Balandžio 6 d. 18.00 val. kviečiame į Dalios Leinartės knygos „Neplanuotas gyvenimas. Šeima sovietmečio Lietuvoje“ (Vilnius: Aukso žuvys, 2022) pristatymą Vilniaus centrinėje bibliotekoje (Žirmūnų g. 6).
Knyga dalyvauja 2023 m. konkurso „Metų knyga“ rinkimuose negrožinės literatūros kategorijoje.
Kviečiame atiduoti balsą už labiausiai patikusią knygą Metų knygos rinkimuose. Balsuoti galite čia: https://www.lrt.lt/projektai/metu-knygos-rinkimai
Apie knygą
„Neplanuotas gyvenimas“ yra knyga apie sovietinio režimo įtaką šeimai. Dažniausiai Lietuvoje galvojame, kalbame, mąstome apie sovietinį laikotarpį kaip apie represinį. Esame suskaičiavę kiek žmonių deportuota, nužudyta, nukankinta, – tai yra fizinis susidorojimas. Bet mes dažnai pamirštame, kad sovietinis režimas buvo ir propaganda, labiausiai nukreipta į šeimą, ypač moteris ir vaikus. Ši knyga yra apie tai, kaip propaganda ir ideologija paveikė mūsų šeiminius santykius ir vedybinį gyvenimą. Knygoje tyrinėjama, kaip vyrų ir moterų darbo sąlygos, ikimokyklinių įstaigų trūkumas, dešimtmečiais trukęs lytinio gyvenimo tabu, centralizuotai skirstomas gyvenamasis plotas ir gerovės prekės, viešumo ir privatumo ribų nykimas turėjo įtakos sprendimams dėl santuokos sudarymo, skyrybų ir santykiams šeimoje. Tai pasakojimas apie jus, jūsų tėvus ir/arba senelius, paremtas daugialypiais šaltiniais: archyvine medžiaga, statistika, prisiminimais, to meto spauda, interviu.
Apie autorę
Dalia Leinartė – istorikė, publicistė, Jungtinių Tautų Moterų diskriminacijos panaikinimo komiteto (CEDAW) narė ir buvusi pirmininkė, VDU profesorė. 2018 metais „Apolitical“ ją išrinko kaip vieną iš 100 įtakingiausių žmonių lyčių politikoje visame pasaulyje. Knygų „Prijaukintos kasdienybės. Autobiografiniai moterų interviu, 1945-1970 m.“, „Vedusiųjų visuomenė. Santuoka ir skyrybos Lietuvoje XIX amžiuje-XX amžiaus pradžioje“ autorė.