Renginiai

Heinerio Goebbelso knygos „Nebuvimo estetika“ pristatymas

image0
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Penktadienis, gegužės 12, 2023 19:30
Vieta
Vilniaus rotušė, Didžioji g. 31
Vilnius , Lietuva
Organizuoja
Goethe’s institutas, leidykla „Apostrofa“, Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centras

Gegužės 12 d. 19.30 val. Vilniaus rotušės Kamerinėje salėje įvyks vieno žymiausių mūsų laikų scenos meno vizionierių, vokiečių kompozitoriaus ir režisieriaus Heinerio Goebbelso knygos „Nebuvimo estetika“ pristatymas. Jame dalyvaus pats H. Goebbelsas. Knygos pristatymą ir susitikimą su autoriumi ves teatrologas Audronis Liuga.

Anglų kalba su vertimu į lietuvių kalbą.

Įėjimas laisvas.

Knyga „Nebuvimo estetika“ – tęstinio leidybinio projekto „Teatro tekstų biblioteka“ (TTB), skirto supažindinti su žymiausiomis XX–XXI a. teatro asmenybėmis ir jų tekstais, turėjusiais ir tebeturinčiais įtakos pasaulio teatro modernėjimo procesams, naujas leidinys. Projektą nuo 2008 m. įgyvendina Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centras (TKIEC) kartu su leidykla „Apostrofa“. H. Goebbelso knygos leidybos partneris –  Goetheʼs institutas Vilniuje.

Rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba.  Knygą iš vokiečių kalbos išvertė Rūta Jonynaitė.

Heineris Goebbelsas – vienas iš nedaugelio pastarųjų dešimtmečių scenos menininkų, įtakojusių pasaulinius šio meno pokyčius ir madas. Pradėjęs kūrybinį kelią kaip kompozitorius, Goebbelsas ėmėsi revoliucinių XXI a. teatro ir muzikos sintezės paieškų, nukreiptų prieš nusistovėjusias teatrines konvencijas. Sukūrė ne tik įsimintinų, tarptautinį pripažinimą pelniusių muzikinių-teatrinių projektų, bet ir teorinius naujų scenos meno krypčių pagrindus bei ženkliai prisidėjo prie vadinamojo „postdraminio teatro“ idėjų raidos. Ryškiausi jo pastatymai buvo parodyti ir didžiulio pasisekimo sulaukė ir Lietuvoje: „Max Black“ ir „Eraritjaritjaka“ (abu festivalyje „Gaida“), „Hashirigaki“ („Sirenose“), „Stifterio daiktai“ (festivalyje „Permainų muzika“).

Knygą „Nebuvimo estetika“ sudaro per pastaruosius dvidešimt metų Goebbelso  parašyti tekstai ir įvairiose pasaulio vietose skaitytos paskaitos. Remdamasis savo kūrybine praktika ir jam artimų menininkų Heinerio Müllerio, Elias‘o Canetti, Gertrude‘s Stein, Jeano-Luco Godard‘o, Alaino Robbe‘o-Grillet, Roberto Wilsono, grupės „Rimini Protokol“ kūrybos refleksijomis, autorius analizuoja inovatyvias menines strategijas, provokuojančias naujai matyti, girdėti ir suprasti meno kūrinius. Atsisakyti išankstinių nuostatų ir priimti meninę patirtį kaip nuotykį, kai susitinkame su kažkuo, „kas nėra tai, ką jau žinome, o tai, kas mums yra, galbūt ir lieka svetima.“

„Nebuvimo estetikos“ sampratą galima nusakyti kaip atsisakymą teatre rodyti tai, kas akivaizdu ir pažįstama. Šitaip teatras gali išvalyti erdvę žiūrovų vaizduotei ir betarpiškam meniniam patyrimui, kuris prasideda nuo susitikimo su nepažįstamu. Tokia kūrybinė paradigma atmeta įprastą teatre išankstinę režisūrinę koncepciją, pakeisdama ją visų komandos narių dalyvavimu meninio tyrimo „nuotykyje“. Atsisakymas konceptualaus mąstymo, kaip „veikimas be ketinimo“, anot Goebbelso, – tai  „išsilaisvinimas, suteikiant šansą pasąmonei“.

Knyga parašyta gyva polemine kalba, su aibe pavyzdžių iš paties Goebbelso spektaklių, reflektuojant bendradarbiavimą su artimais menininkais, giminingus kultūrinius šaltinius. Ji tarsi ilgo, nuotykių ir atradimų kupino kūrybinio kelio apibendrinimas ir kartu siekis inspiruoti naują menininkų kartą eiti paieškų keliu.

Specialus Vilniaus 700 metų jubiliejui skirtas, oficialios šventės programos dalis – renginių ciklas „Muzika Vilniui“ subūrė 7 pasaulyje pripažintus kompozitorius, kurių kūryba pristatoma prestižinėse koncertų salėse ar festivaliuose nuo Niujorko iki Tokijo, sukurti specialiai Vilniaus sukakčiai skirtus kūrinius pasirinktoms sostinės vietoms. Paskutiniam Vilniaus baroko statiniui – Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčiai – kompozitorius Heiner Goebbels sukūrė audiovizualinę instaliaciją, sujungiančią muziką, vaizdo projekcijas, šviesas ir objektus. Pasaulinė kūrinio premjera įvyks jau gegužės 10-14 d.. Taipogi, Vilniaus rotušėje įvyks ir kompozitoriaus kūrybą pristatantis portretinis koncertas.