Renginiai

Susitikimas su JAV rašytoja ir žurnaliste Silvia Foti, generolo Jono Noreikos-Vėtros anūke

351485539_637966571701230_6957117603547068364_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Pirmadienis, birželio 19, 2023 17:30
Vieta
Gedimino pr. 24
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Vilniaus žydų viešoji biblioteka / Vilnius Jewish Public Library
Birželio 19 d. 17.30 val. kviečiame į britų režisieriaus Michaelo Kretzmerio dokumentinio filmo „J‘Accuse“ („Aš kaltinu“) peržiūrą Vilniaus žydų viešojoje bibliotekoje. Čia galėsite sutikti vieną iš filmo veikėjų – JAV gyvenančią rašytoją ir žurnalistę, generolo Jono Noreikos-Vėtros anūkę Silvią Foti (Kučėnaitę). Autorė pristatys ir savo knygą apie senelį J. Noreiką „Vėtra lietaus šalyje“.
Dokumentinis filmas „J‘Accuse“ – apie Holokaustą Lietuvoje. Filmo centre dviejų skirtingų, netikėtai bendražygiais tapusių žmonių likimai.
Grantas Gochinas – JAV gyvenantis žydas litvakas, kurio beveik visi šeimos nariai buvo nužudyti nacių ir su jais kolaboravusių lietuvių Antrojo pasaulinio karo metais.
Silvia Foti (Kučėnaitė) – JAV gyvenanti rašytoja ir žurnalistė, J. Noreikos anūkė. S. Foti užaugo idiliškoje Čikagos lietuvių aplinkoje tuo metu, kai Lietuva buvo okupuota Sovietų Sąjungos.
„Nuo mažens jai buvo diegiama, kad jos senelis J. Noreika buvo kovotojas už Lietuvos laisvę, nužudytas KGB kalėjime. S. Foti ilgą laiką nežinojo, kad senelis taip pat kolaboravo su naciais ir buvo atsakingas už tūkstančių žydų tautybės Lietuvos piliečių suvarymą į getus ir brutalų nužudymą Plungėje bei Šiauliuose. Tarp nužudytų žydų – ir G. Gochino artimieji. J. Noreika taip pat yra 1933 m. Kaune išleistos knygos „Pakelk galvą, lietuvi“ autorius, kuri dėl savo antisemitinio ir populistinio turinio gali būti lyginama su Adolfo Hitlerio „Mein Kampf“.
S. Foti savo mirštančiai mamai pažadėjo parašyti knygą apie senelio žygdarbius. Deja, kuo daugiau ji gilinosi į senelio praeitį, tuo labiau suprato, kad knygos apie J. Noreiką – didvyrį parašyti nepavyks... JAV jau pasirodė du S. Foti knygos apie generolą Vėtrą leidimai. Knyga sulaukė didelio susidomėjimo ir gausybės apdovanojimų. Lietuvių kalba S. Foti knyga išleista 2022 m. pavadinimu „Vėtra lietaus šalyje: Jono Noreikos anūkės pasakojimas“.
Daugiau skaitykite čia.
M. Kretzmerio filmas „J‘Accuse“ („Aš kaltinu“) sugretina G. Gochino ir S. Foti gyvenimus, jų netikėtą sprendimą bendradarbiauti ir netgi tapti artimais draugais, nepaisant to, kad S. Foti senelio sprendimai nulėmė tragišką G. Gochino šeimos likimą.
Filme gausu istorinių nuotraukų, pasakojimų apie prieškario Lietuvos žydų gyvenimą. Šiuo metu filmą galima pamatyti tik dokumentinių filmų festivaliuose.