Renginiai

Knygos „Vėtra Lietaus šalyje: Jono Noreikos anūkės pasakojimas“ pristatymas Biržuose

353052940_217385870652969_3882738530220630951_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Antradienis, birželio 20, 2023 17:30
Vieta
J. Radvilos 3
Biržai, Lietuva
Organizuoja
Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešoji biblioteka
Birželio 20 d. (antradienį) 17.30 val. Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešojoje bibliotekoje knygos „Vėtra Lietaus šalyje: Jono Noreikos anūkės pasakojimas“ pristatymas. Dalyvaus knygos autorė, J. Noreikos anūkė – Silvia Foti.
„Jono Noreikos-Generolo Vėtros anūkė, žurnalistė Silvija Kučėnaitė-Foti (gim. 1961) užaugo Čikagos lietuvių bendruomenėje, dažnai girdėdama apie savo senelio nuopelnus kovojant už Lietuvos laisvę. Jis – Birželio sukilimo organizatorius, Štuthofe jį kalino naciai, o grįžusį į Lietuvą nužudė KGB.
Mama prieš mirtį paprašė Silvijos užbaigti jos misiją – įamžinti Generolo Vėtros atminimą knygoje. Silvija sutiko. Vėliau viešnagės Lietuvoje metu ji sužinojo: yra žmonių, manančių, kad Noreika, nacių okupacijos metu būdamas Šiaulių apskrities viršininku, prisidėjo prie Holokausto. Silvijai, senelį laikiusiai svarbiu lietuvių tautos herojumi, tai pasirodė neįtikėtina: negi šeima galėjo nuo jos nuslėpti svarbius Noreikos gyvenimo faktus?
Šiuose beletrizuotuose atsiminimuose autorė pateikia 20 metų trukusį savo tyrimą apie galimus senelio veiksmus 1941-aisiais. Tai sunki pačios autorės kelionė siekiant sužinoti tiesą apie savo šeimą. Foti remiasi Noreikos laiškais, jo pasirašytais įsakymais, Lietuvos aktyvistų fronto skelbtais, KGB archyvo ir kitais dokumentais. Knygoje pateikti įtaigūs Noreikos bendražygių portretai ir prisiminimai.“
Renginio organizatorius – Biržų žydų kultūros ir istorijos draugija, renginio partneriai – Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešoji biblioteka, Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti.
Renginio metu gali būti fotografuojama ir (ar) filmuojama. Nuotraukos ir (ar) vaizdo įrašai gali būti patalpinti viešai prieinamuose socialiniuose tinkluose, medijos priemonėse.