Renginiai

Jaan Tätte knygos „Pjesės“ pristatymas / susitikimas su autoriumi

334199217_605097964793436_3327749099314262796_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Ketvirtadienis, kovo 30, 2023 18:00
Vieta
Sirvydo g. 6
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Lietuvos rašytojų sąjunga / Lithuanian Writers' Union
Kviečiame į susitikimą su estų rašytoju Jaan Tätte, kurio metu bus pristatyta serijoje „Naujoji klasika. Baltijos Asamblėjos premijos laureatų kūryba“ išleista knyga „Pjesės“ (Lietuvos rašytojų
sąjunga, 2022 m.).
Į Vilnių atvyksiantis J. Tätte (g. 1964) – estų dramaturgas, aktorius, teatro režisierius, dainuojamosios poezijos kūrėjas ir atlikėjas. Tartu valstybiniame universitete jis studijavo biologiją,
Talino pedagoginiame institute – režisūrą. 1990 m. Talino konservatorijoje baigė aktorinio meistriškumo studijas. 1990–2003 m. J. Tättė – Talino miesto teatro aktorius. Nuo 2003-iųjų – to paties teatro dramaturgas. Šiuo metu gyvena ir kuria mažoje Vilsandžio saloje. Didelį pripažinimą pelniusios J. Tättės pjesės šiuolaikinės kultūros kontekste yra
išskirtinės. Pasitelkęs modernias dramaturgijos priemones, jis vaizduoja materialinių vertybių poveikį žmogui ir jausmų nuvertėjimą. Čia gausu emocijų, kurių labai pasigendama šiais visuotinio vartotojiškumo laikais. Kartais taikydamas groteską, kartais kurdamas tragikomiškas situacijas, autorius gvildena dabartinio mentaliteto problemas, amžinąjį meilės troškimą ir siekį ištrūkti iš pilkos šiokiadienių rutinos.
Rinkinį sudaro pjesės „Sankirta su pagrindiniu keliu, arba pasaka apie auksinę žuvelę“, „Tiltas“, „Laimingo šiokiadienio!“ ir pjesė vaikams „Sveiki!“.
„Pjesė „Sankirta su pagrindiniu keliu, arba pasaka apie auksinę žuvelę“ – šmaikščių dialogų ir netikėtų siužeto posūkių kupinas pasakojimas apie stebuklus, laimę ir pinigus.
Pjesėje „Tiltas“ autorius atspindi šiuolaikinę visuomenę, per veikėjų santykius atskleisdamas, kad
esminis jausmas – meilė – visuomet išlieka.
Komedija „Laimingo šiokiadienio!“ – tai tikrovės ir grotesko, komedijos ir dramos paribyje laviruojanti istorija, kurioje autorius gvildena šiuolaikinių žmonių mentaliteto problemas, amžinąjį meilės troškimą ir siekį ištrūkti iš pilkos šiokiadienių rutinos“, – pasakoja vertėja Danutė Sirijos Giraitė.
Knygos pristatyme taip pat dalyvaus: Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkė Birutė Jonuškaitė,
vertėja Danutė Sirijos Graitė,
pjesių ištraukas skaitys aktoriai Dalia Michelevičiūtė ir Darius Gumauskas. Renginį ves ir autorių kalbins Lietuvos rašytojų sąjungos tarptautinių projektų koordinatorė Indrė Valantinaitė.
Iš estų kalbos knygą išvertė Danutė Sirijos Giraitė, redagavo – Auksė Žiūkienė, apipavidalino – Deimantė Rybakovienė. J. Tätte knygą „Pjesės“ vertimų serijoje „Naujoji klasika. Baltijos
Asamblėjos premijos laureatų kūryba“ išleido Lietuvos rašytojų sąjunga. Šios knygų serijos leidybą finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.
Užsisakyti knygą galite čia: https://www.rsleidykla.lt/Knyga/Pjeses/
Dėkojame renginio partneriams:
Lietuvos Respublikos kultūros ministerijai
Rašytojų klubui