Renginiai

Žvakė vėjyje: vakaras Grigorijui Kanovičiui atminti

341000357_1257946878412581_5396249165471551992_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Penktadienis, gegužės 05, 2023 18:00
Vieta
Samuelio Bako Muziejus, Naugarduko str.10
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus/Vilna Gaon Museum of Jewish History
„Jei nėra ko sergėti, argi verta gyventi?“
(iš romano „Žydų parkas“)
 
Grigorijus Kanovičius – rašytojas, dramaturgas, vertėjas, scenarijų autorius, pirmasis atkurtos Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkas, Lietuvos Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Jonavos garbės pilietis. Gimė 1929-aisiais Jonavoje. Karo metu jis su šeima pasitraukė į Kazachstaną. Po karo grįžo ir apsigyveno Vilniuje, garsiajame Rašytojų name Antakalnio gatvėje. Nuo 1993-ųjų rašytojas gyveno Izraelyje. Mirė 2023 metais sausio 20 dieną Tel Avive.
Pasak rašytojo kūrybos tyrėjos Rimos Kasperionytės, „jis yra sunkiai apibrėžiamos literatūrinės tapatybės rašytojas, bet tik toks rašytojas galėjo sukurti klasifikacijai nepasiduodantį žanrą – romanų ciklą, lyrinį epą ar sagą apie Lietuvos žydų gyvenimą.
G. Kanovičiaus daugiasluoksnis tapatumas jau nuo pirmųjų reikšmingesnių kūrinių buvo kritikų svarstomas, jis kelia klausimų ir šiandien. Į kokį literatūros lauką įrašyti Lietuvoje gimusį, apie Lietuvą rusiškai kuriantį žydą rašytoją, nuo 1993 m. gyvenusį Izraelyje?
Pats G. Kanovičius atsisakė būti priskiriamas kuriai nors literatūrai: „Aš nepriklausau nė vienai iš literatūrų, egzistuoju šiame areale. Nei rusų, nes esu žydas, nei žydų, nes rašau rusiškai, nei lietuvių – ir dėl vienos, ir dėl kitos priežasties.“
Renginyje dalyvaus rašytojo sūnus, rašytojas, istorinės atminties saugotojas Sergejus Kanovičius, aktorius Sigitas Račkys, Grigorijaus Kanovičiaus kūrybos tyrėja Rima Kasperionytė. Romanų ištraukas skaitys aktorius Andrius Bialobžeskis.
Pamatysime unikalią filmuotą medžiagą ir rašytojo knygų iliustracijas.