Renginiai

Jolantos Zabarskaitės monografijos „Kaip kalba gamina prasmę“ sutiktuvės

333965381_912358083220452_8874737899338331378_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Trečiadienis, kovo 15, 2023 17:30 - 19:00
Vieta
Gedimino pr. 51
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Nacionalinės bibliotekos Lituanistikos skyrius
Kovo 15 d. 17.30 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje vyks Nacionalinės bibliotekos tyrėjos, lingvistikos profesorės Jolantos Zabarskaitės knygos „Kaip kalba gamina prasmę. Kognityvinės semantikos tyrimai komunikacijos požiūriu“ sutiktuvės.
Šios monografijos tikslas, kaip pristato pati monografijos autorė, – atskleisti, kaip kalboje sukuriama aukščiausia komunikacijos pakopa – prasmė. Leidinyje parodoma, kokie iš pirmo žvilgsnio nematomi gilieji semantikos elementai dalyvauja (su)kuriant komunikacinę sėkmę, darant performatyvų poveikį tikrovei ir generuojant realią pridėtinę vertę. Kitaip sakant, iš pirmo žvilgsnio atrodo, jog pakanka parinkti reikalingus žodžius ir sintaksines konstrukcijas, sudėlioti, jei reikia, reikalingas retorines ir stilistines figūras ir visada gausime norimą prasminį efektą, tačiau taip nėra. Greta paviršinio semantinio lygmens visada jaučiame egzistuojant dar kažką, kas kartais ir apsaugo nuo komunikacinės nesėkmės ar, atvirkščiai, ją sukelia. Tas „kažkas“ ir yra kalbos esmė, paradoksalus neapibrėžiamo objekto apibrėžimas. Tai suvokiama analizuojant kalbos ir realybės sankirtas.
Šiuolaikinę kalbą, jos naujas funkcijas, skaitmeninius pokyčius aptars komunikacijos ir vadybos teoretikas prof. dr. Arūnas Augustinaitis, kalbininkas prof. dr. Vytautas Kardelis ir knygos autorė.
Monografijos sutiktuves moderuos Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus vadovas dr. Dainius Vaitiekūnas.
Renginio partneris – Kazimiero Simonavičiaus universitetas.
Knygos dizainas – Roko Gelažiaus; vizualizacijos – Luko Bogomolovo ir Remigijaus Venckaus, iliustracijos – Eglės Gelažiūtės-Petrauskienės. Viršelyje panaudotas Medos Norbutaitės paveikslas „Vinjetė. Pyragas į veidą“.
Renginyje knygą bus galima įsigyti. Sutiktuvių renginys skirtas Lietuvių kalbos dienoms.