Renginiai

Knygos „Žalieji medeliai“ pristatymas

331491564_191803190222710_8887675219920164115_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Trečiadienis, kovo 22, 2023 18:00 - 19:30
Vieta
Gedimino pr. 51
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Kovo 22 d., trečiadienį, kviečiame ateiti į knygos „Žalieji medeliai“ pristatymą ir atverti duris į dar labai menkai pažįstamą Vilniaus žydų paveldo dalį – tarpukario žydų vaikystės pasaulį. „Žalieji medeliai“ – tai Vilniuje leisto vaikų žurnalo jidiš kalba, saugomo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos kolekcijoje, pagrindu sudaryta vertimų antologija. Ją išleido asociacija „Slinktys“.
Tarpukariu Boriso Kleckino leidykloje leistas pirmasis Lietuvoje ir Lenkijoje iliustruotas žurnalas vaikams jidiš kalba „Grininke beimelech“ („Žalieji medeliai“) buvo ir smagus laisvalaikio skaitinys įvairaus amžiaus vaikams, ir ugdymo priemonė. Jame skelbta žydų tautosaka, literatūros klasikų ir modernių rašytojų kūriniai, pasaulio literatūros vertimai, pasakojimai apie gamtą ir mokslą, populiariai išdėstyti žydų ir pasaulio istorijos siužetai, iškilių asmenybių biografijos, su žydų šventėmis susiję pasakojimai.
Žurnalo pagrindu parengtos antologijos „Žalieji medeliai“ sudarytoja – Judaikos tyrimų centro vadovė dr. Lara Lempertienė. Iš jidiš kalbos, be L. Lempertienės, vertė centro darbuotojos Julijana Andriejauskienė ir Aistė Puidokaitė bei su centru bendradarbiaujantys Rūta Anulytė, Miglė Anušauskaitė, Mantautas Šulskus, Saulė Valiūnaitė, Goda Volbikaitė. Knygos dizainą sukūrė dailininkas Rokas Gelažius.
Antologijos pristatyme dalyvaus leidėjas, poetas Juozas Žitkauskas, vertėjos J. Andriejauskienė, R. Anulytė ir M. Anušauskaitė, moderuos knygos sudarytoja L. Lempertienė.
Pristatymas vyks 18 val. Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo erdvėje (II aukšte). Knygą bus galima įsigyti.
Šis renginys užbaigia ilgiau nei metus trukusį renginių ciklą „Pasimatymai su žydų literatūra“, kurį Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centras rengė kartu su Tarptautiniu jidiš centru Vilniuje.