Renginiai

Liucijaus Anėjaus Seneka knygos „Laiškai Liucilijui“ aptarimas

459593934_9182832328409829_6196784235608481152_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Antradienis, spalio 22, 2024 19:00
Vieta
Gedimino pr. 51
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Judita Iš Betulijos ir Negrožinių knygų klubas Vilniuje
Susitikime padiskutuoti apie Liucijaus Anėjaus Seneka knygą „Laiškai Liucilijui“.
Laiškas visada yra žinia. Asmeniniai laiškai praneša adresatui apie kokį nors reikalą, veiksmą, rašančiojo džiaugsmą, liūdesį ar kitokį jausmą, o viešieji skelbia įvairias visuomenei svarbias idėjas.
Liucijus Anėjus Seneka (4 m. pr. Kr.–65 m. po Kr.) buvo romėnų filosofas stoikas, dramaturgas ir valstybės veikėjas.
Knygoje pateikiami Senekos laiškai priskirtini viešųjų laiškų grupei. Nors juose minima daug realių asmenų, užsimenama apie asmeninius dalykus, Senekos laiškai nėra jo reikalų laiškai. Svarbiausias autoriaus siekis yra padėti gyventi ir mirti ne tik adresatui Lucilijui, bet ir amžininkams, ir tolimiems ainiams.
Aiškiai ir paprastai išdėstytos Senekos laiškų žinios apie laimingą gyvenimą, knygų skaitymą, gerus darbus, turistines keliones, pinigus bei turtą, nuoseklumo ir pastovumo reikšmę, karjeros siekius ir garbės troškimą, dėmesį kūnui, godumą, šykštumą, girtuoklystę, malonumų vaikymąsi, sunkumų nugalėjimą, piliečio pareigas valstybei jau du tūkstančiai metų yra dėmesingai skaitomos, nes reikalingos ir naudingos visų laikų ir tautų žmonėms.
Taip pat galite pamąstyti, kokios knygos domintų ir pasiūlyti, ką skaityti ateityje.
Laikas: spalio 22 d., antradienis, 19 val.
Vieta: Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, susitikimų kambaryje. Susitikimų kambarius leidžia rezervuoti ne anksčiau nei prieš mėnesį, tad konkretaus kambario numerį parašysiu, kai jau galėsiu rezervuoti.