Renginiai

A. Suckeverio knygos „Nuo Vilniaus geto iki Niurnbergo“ pristatymas

458918871_916783383819546_3302456717494174279_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Pirmadienis, rugsėjo 23, 2024 18:00
Vieta
Gedimino pr. 51
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centras
Rugsėjo 23-iąją minima Lietuvos žydų genocido diena. Prieš 81-erius metus šią dieną buvo sunaikintas Vilniaus getas, kurio realybę poezijoje ir prozoje užfiksavo ir kaip liudijimą ateičiai paliko talentingas poetas Avromas Suckeveris.
Rugsėjo 23 d., pirmadienį, 18 val., kviečiame į A. Suckeverio knygos „Nuo Vilniaus geto iki Niurnbergo“ pristatymą. Renginyje dalyvaus knygos vertėja Saulė Valiūnaitė, knygos dailininkas Jokūbas Jacovskis, Judaikos tyrimų centro vadovė Lara Lempertienė. Pokalbį moderuos rašytoja Aušra Kaziliūnaitė.
Lara Lempertienė teigia, kad „Avromas Suckeveris – vienas didžiausių jidiš kalba kūrusių poetų, kovotojas už sunaikintos žydų bendruomenės ir jos kultūros atminties išsaugojimą. Savo misiją jis vykdė Vilniaus gete, kurdamas poeziją kasdienėje mirties akivaizdoje, slėpdamas žydų kultūros vertybes, vėliau priešindamasis ginklu, o po karo – liudydamas Niurnbergo tribunole ir rašydamas atsiminimus. Ši knyga yra vienas svarbiausių Holokausto istorijos šaltinių ir kartu paminklas nepalaužiamam ryžtui įamžinti Vilniaus žydų atminimą.“
Knygos vertėja S. Valiūnaitė lietuviškąjį leidimą sudarė su žydų studijų ir lyginamosios literatūros profesoriumi Smitho koledže (Masačusetsas, JAV) Justinu D. Cammy. Jo išverstas ir sudarytas angliškasis knygos „Nuo Vilniaus geto iki Niurnbergo“ leidimas, kurio pagrindu parengtas šis leidimas, buvo apdovanotas Šiuolaikinių kalbų asociacijos įsteigtu Leviantų atminimo prizu. Renginyje bus galima išgirsti ir profesoriaus minčių apie šią knygą.
Knygos pristatymas vyks Nacionalinės bibliotekos Renginių erdvėje (III a.).
S. Valiūnaitė – Lietuvos žydų istorijos ir kultūros tyrėja, vertėja, Vilniaus universiteto doktorantė, rengianti disertaciją apie moterų indėlį į sekuliariosios žydiškos tapatybės formavimo procesus tarpukario Vilniuje.
Dr. L. Lempertienė – Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos tyrimų centro vadovė, žydų istorijos ir kultūros ekspertė, iš rusų kalbos knygai išvertusi liudijimą Niurnbergo tribunole.
J. Jacovskis – grafikas, Lietuvos dailininkų sąjungos narys, kuriantis knygos meno ir plakato srityse, jo apipavidalintos knygos pelnė ne vieną premiją Lietuvos ir Baltijos šalių knygos meno konkursuose.
Knygą išleido leidykla „Hubris“.