Renginiai

KNYGA IR KAVA. Anatolijaus Kuznecovo knygos BABYN JARAS pristatymas

453200610_505381818689111_5536827258750040998_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Ketvirtadienis, rugpjūčio 08, 2024 18:00
Vieta
T. Kosciuškos g. 3
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Lietuvos leidėjų asociacija, Parodų erdvė Istorijų namai
Rugpjūčio 8 d. 18 val. Istorijų namuose (T. Kosciuškos g. 3, Vilnius) kviečiame į Anatolijaus Kuznecovo knygos BABYN JARAS (Lapas, 2024) pristatymą. Knygos vertėją, istoriką dr. Zigmą Vitkų kalbins Marius Eidukonis.
? Sulaukęs keturiolikos metų Anatolijus Kuznecovas savadarbiame sąsiuvinyje ėmė fiksuoti tai, ką žinojo, matė ir girdėjo apie Kyjivo žydų žudynes Babyn Jare, karo belaisvių mirtį, okupantų dirbtinai sukeltą badą, ukrainiečių tremtį į Vokietiją ir gimtojo miesto niokojimą. Šiuos užrašus jis vėliau papildė kitų išgyvenusiųjų atsiminimais ir sukūrė istoriškai vieną tiksliausių bei emociškai paveikiausių Holokausto ir kitų nacių nusikaltimų liudijimų – antitotalitarinį ir humanistinį romaną-dokumentą Babyn Jaras.
? Babyn Jaras – tai jaudinanti paprastų žmonių, patyrusių sovietų valdymo, vėliau nacių okupacijos žiaurumą, kasdienybės ir bandymo išlikti kronika. Tai ir istorinis dokumentas, ir nuotykinis romanas, ir berniuko brendimo Babyn Jaro šešėlyje istorija. Kasdienybe tapusio karo fone gyvybingasis Tolia mušasi dėl runkelių, parkuose su seneliu renka kaštonus, vagia egles, bando verslauti. Dar jis labai myli katiną Titą ir grumiasi dėl pasmerktų sudeginti knygų.
? Knygos vertimas į lietuvių kalbą publikuojamas pirmą kartą.
? Renginio metu bus galima įsigyti knygų.
„Knyga ir kava“ – Lietuvos leidėjų asociacijos (LLA) ir Istorijų namų organizuojamas 8 literatūrinių ketvirtadienių renginių ciklas. LLA veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba.
Įėjimas laisvas.