Renginiai

Oleksandro Tereščenkos knygos „Gyvenimas po 16.30. Po septynerių metų“ pristatymas

425756963_779758600855359_1093199384705583068_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Penktadienis, vasario 23, 2024 17:00
Vieta
Laisvės pr. 5
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras (MELC)
Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras lietuvių kalba išleido ukrainiečio Oleksandro Tereščenkos knygą „Gyvenimas po 16.30. Po septynerių metų“. Iš ukrainiečių kalbos išvertė Halina Kulinič, knygos dailininkas – Saulius Bajorinas.
Kaip nepalūžti, neprarasti gyvenimo troškimo sunkiausiu metu? Ar skaudžiausios patirtys stumia bedugnės, o gal dar didesnės aistros gyventi link?
Knygos autorius – Ukrainos karo veteranas Oleksandras Tereščenka (g. 1966). 2014 metų vasarą, Rusijai aneksavus Krymą ir pradėjus pulti Donecką ir Luhanską, jis savanoriu įstojo į Ukrainos kariuomenę, tarnavo oro divizijoje. Budint Donecko oro uoste, į patalpą, kurioje buvo O. Tereščenka su kitais kariais, pataikė granata. Ją karys pagriebė ir bandė išmesti, granata sprogo rankose. Sunkiai sužeistas, jis neteko dešinės rankos ir kairės rankos plaštakos, gavo sunkią akies traumą, tačiau išgelbėjo bendražygių gyvybes.
Savo patirtį O. Tereščenka aprašė knygoje, kurią galima vadinti dokumentine publicistika, dienoraščiu, išgyvenimo literatūra. Įveikti gniuždančią kančią ir surasti jėgų gyventi – ši žmogiškoji linija knygoje svarbiausia. Autorius aktyviai įsitraukė į visuomeninį gyvenimą, siekdamas kuo galėdamas padėti nuo karo kenčiantiems tautiečiams, įkūrė labdaros ir paramos fondą, per kurį perka reikmenis kariams fronte.
Tai knyga apie tvirtą, drąsią, karo nesugniuždytą asmenybę, kupiną stiprybės ir ryžto gyventi prasmingai bet kokiomis aplinkybėmis, visomis išgalėmis prisidėti prie būsimos Ukrainos pergalės. Joje skaitytojas neras patoso, žygdarbių didybės, moralizavimo. Knyga tokia tikra, koks gali būti tik pats gyvenimas.
Susitikimas su O. Tereščenka vyks Vilniaus knygų mugėje vasario 23 d., penktadienį, 17 val. 1.3 salėje. Renginio moderatorius – televizijos ir radijo laidų vedėjas Algis Ramanauskas, dalyvaus rašytojas Oleksandras Tereščenka, žurnalistė Rita Miliūtė, politologas dr. Nerijus Maliukevičius, vertėja Marta Žadeikaitė.
Renginio kalbos – lietuvių ir ukrainiečių.
Po renginio nuo 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro stende (5.D21) autorius bendraus su skaitytojais.