Renginiai

Poetui A. Mickevičiui - 225. Poetinė muzikinė impresija „Žvelk širdimi tik į širdį“

400946519_719700563525729_1740437194195323262_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Ketvirtadienis, gruodžio 07, 2023 17:00
Vieta
Trakų g. 10
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka
Gruodžio 7 dieną 17 valandą Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos (Trakų g. 10) Didžiojoje salėje vyks poeto Adomo Mickevičiaus 225 gimimo metinėms skirtas renginys, poetinė muzikinė impresija „Žvelk širdimi tik į širdį“. Renginio idėja, scenarijus, režisūra – Virginijos Kochanskytės.
? Programoje:
A. Mickevičiaus poezija, laiškai, prisiminimai; pasakojimai iš M. Jastruno knygos „Poeto laikas ir asmenybės“; St. Moniuškos dainos, sukurtos pagal A. Mickevičiaus poeziją; M.K. Oginskio, F. Šopeno vokaliniai ir fortepijoniniai kūriniai; parodos „Tėvynė. Mokslas. Dora! Romantiškieji filomatai“ pristatymas.
? Dalyvauja:
Judita Leitaitė – dainininkė, tarptautinių konkursų laureatė, viena ryškiausių kamerinės muzikos atlikėjų, žavinti ne tik ypač gražiu ir išvystytu vokalu, bet ir įtikinančia kūrinių interpretacija, jautriu autoriaus muzikinės minties perteikimu.
Beata Vingraitė – pianistė, subtiliai, jautriai įsiklausanti į partnerį, preciziškas muzikavimas kūriniams suteikia netikėtų spalvų.
Virginija Kochanskytė – aktorė, režisierė, nuolat nustebinanti gerbėjus ne tik ekspresijos sklidina tekstų interpretacija, bet ir jos kuriamų kamerinių projektų intelektualumu, teatrine žaisme, muzikos ir žodžio derme.
Eduardas Budrys – Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos Informacinių išteklių skyriaus vyresnysis bibliotekininkas - tyrėjas, Adomo Mickevičiaus gyvenimo ir kūrybos tyrinėtojas.
Persmelkta rūmų salono atmosferos programa atveria klausytojams Abiejų Tautų respublikoje, o ir visoje Europoje mėgiamo, o vėliau taip madingo dvaro meno salono, kuriame buvo dainuojama, muzikuojama, meilėje prisipažįstama, filosofuojama, o drauge ir apie Tėvynės laisvę diskutuojama, žavesį. Ir dovanoja grožio ir šviesos ilgesiu persmelktus patyrimus.
? Apie Adomą Mickevičių:
Adomas Mickevičius gimė 1798 m. gruodžio 24 d. Zaosėje, netoli Naugarduko, mirė 1855 m. lapkričio 26 d. Konstantinopolyje, palaidotas Paryžiuje. Iš istorinės Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kilęs didysis romantizmo poetas, dramaturgas, eseistas, publicistas, vertėjas, politinis aktyvistas rašė apie tėvynės ilgesį, meilę, maištą, jaunų žmonių ryžtą keisti pasaulį.
? Apie parodą:
Didžiojoje salėje visą gruodžio mėnesį bus eksponuojama bibliotekos darbuotojų sukurta paroda „Tėvynė, mokslas, dora! Romantiškieji filomatai“, pasakojanti trumpą Vilniaus universiteto filomatų draugijos istoriją, jos iškilius narius bei jų likimus. Draugija buvo įkurta 1817 m. ir gyvavo iki 1823 m., kai carinė valdžia ją susekė, draugijos narius tardė, kalino ir trėmė. Tarp draugijos narių buvo ir gerai visiems žinomi Adomas Mickevičius, Tomas Zanas, Ignotas Domeika ir kt.
Maloniai kviečiame drauge praleisti vakarą!