Renginiai

Arvydo Juozaičio knygos "Kudirka - buvau atėjęs" pristatymas

393930348_812777457522462_2835867490554880456_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Trečiadienis, lapkričio 08, 2023 17:30
Vieta
Rotušės aikštė 13
Kaunas, Lietuva
Organizuoja
Maironio lietuvių literatūros muziejus
Kviečiame į filosofo, rašytojo, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės nario ARVYDO JUOZAIČIO dramos „Kudirka – buvau atėjęs“ pristatymą.
Kartu su autoriumi dalyvaus Klaipėdos universiteto docentė aktorė Virginija Kochanskytė, aktorius Vilius Kaminskas, tarptautinių konkursų laureatė, pianistė Inga Maknavičienė. Renginį moderuos Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Gediminas Jankus.
Naujausia Arvydo Juozaičio istorinė drama skirta XIX a. pabaigos lietuvių tautiniam prisikėlimui. Vincas Kudirka (1858­–1899) stovi šio prisikėlimo pirmeivių gretose. Autorius tarytum kviečia, kad „Tautišką giesmę“ giedodami reikštume pagarbą ne tik Valstybei, bet ir suprastume jos prisikėlimo didingą grožį. Didžiausią reikšmę gimstant moderniai Lietuvai suvaidino lietuvių kalba. Ji tapo stipriausiu tautinio prisikėlimo ginklu, net prisikėlimo prasme. Vincas Kudirka išskleidė kalbos reikšmę ir jos gyvybę nepaprastai sunkiomis lietuvių persekiojimo, jų būties naikinimo sąlygomis. Jis tapo epine atgimimo figūra. Šiai figūrai nepakanka vien paminklų aikštėse, kelių biografijos faktų vadovėliuose. A. Juozaitis suteikia šansą nūdienos lietuviams, žvelgiantiems į bronzos ir akmens paminklus, pažinti V. Ku­dirkos klaidžiojimus, dramatišką jo likimo lūžį, o galiausiai ir apsisprendimą skirti visas „laisvas nuo mirties valandas“ pasaulio stebuklui — gražiausios kalbos Tautai.
 
Įėjimas atviras. Maloniai kviečiame!
Renginio metu bus fotografuojama ir filmuojama. Nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti naudojami renginio viešinimui socialiniuose tinkluose, internetinėse svetainėse, spaudoje ir kt.