Renginiai

Robert M. Sapolsky knygos „Elgesys“ aptarimas

379126046_7454774881215591_4203854908200218703_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Antradienis, spalio 24, 2023 17:00
Vieta
Lietuvos Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Gedmino pr. 51
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Judita Iš Betulijos ir Negrožinių knygų klubas Vilniuje
Susitikime padiskutuoti apie Robert M. Sapolsky knygą „Elgesys“. Šįsyk prie mūsų prisijungs ir knygos vertėjas Matas Geležauskas, kuris yra išvertęs ir kitą to paties autoriaus knygą „Kodėl zebrai neserga opalige“, tad su Sapolskiu jis tikrai gerai susipažinęs. Matas šiek tiek papasakos apie tai, kaip sekėsi versti, bei apie pačią knygą.
Robert M. Sapolsky - biologijos ir neurologijos profesorius Stanfordo universitete bei Kenijos nacionalinio muziejaus Primatų tyrimų instituto bendradarbis. Rašo žurnalams „Discover" ir „The Sciences", yra pelnęs MacArthurų fondo stipendiją.
Kodėl kartais pasielgiame netinkamai? Nuo ko tai priklauso? Kodėl vienus poelgius vertiname kaip gerus, kitus – kaip blogus? Robertas Sapolsky išsamiai analizuoja, kokie veiksniai lemia mūsų elgesį. Kas dėjosi mūsų smegenyse tą akimirką, kai vienaip ar kitaip pasielgėme? Gal nervų sistemą sudirgino vaizdas, garsas ar kvapas? O gal čia kalti hormonai? Kokią reikšmę turi paauglystės, vaikystės, ankstyvosios raidos patirtys ir genetinės ypatybės? Galbūt ieškant atsakymų reikia tūkstantmečius grįžti į praeitį ir prisikasti iki pat evoliucinių mūsų rūšies šaknų?
Ši knyga – įspūdinga mokslo apie žmogaus elgesį sintezė. Remdamasis naujausiais įvairių mokslo sričių tyrimais autorius nagrinėja tokias aktualias temas, kaip gentinis mąstymas, ksenofobija, hierarchija, konkurencija, moralė, laisva valia, karas ir taika.
Taip pat galite pamąstyti, kokios knygos domintų ir pasiūlyti, ką aptarti gruodžio mėn. Susitikimo metu balsuosime ir išrinksime paskutinę metų knygą.
Laikas: spalio 24 d., antradienis, 19 val.
Vieta: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, susitikimų kambarys – 204, rezervuota Juditos vardu. Adresas - Gedimino pr. 51, šalia seimo.