Kovo 27 d. (ketvirtadienį) 14 val. visus besidominčius gastronomijos istorija kviečiame į knygos „Kuchmistras. Janas Szyttleris ir vilnietiška XIX a. virtuvė“ (Aukso žuvys, 2024) pristatymą.
Knyga pasakoja apie Vilniaus virtuvės šefą Janą Szyttlerį ir jo indėlį į Lietuvos gastronomijos istoriją. Janas Szyttleris (1778–1850) – kuchmistras, virtuvės šefas, pirmasis Abiejų Tautų Respublikoje rašęs ir leidęs kulinarines knygas, skirtas neprofesionalams. Jį galime laikyti svarbiausiu naujosios Romantizmo virtuvės Lietuvoje ir Lenkijoje kūrėju bei populiarintoju. J. Szyttlerio receptams būdingi natūralistiniai motyvai, aukštosios dvaro ir valstietiškos virtuvių derinimas. Kuchmistro kūryboje atrandamos kone visos šiuolaikinės gastronomijos kultūroje vyraujančios idėjos – nuo vegetarizmo, ekologiško, sveiko maisto, sezoniškumo, maisto tvarumo iki tautinės virtuvės.
Knygą pristatys knygos autoriai:
Rimvydas Laužikas – gastronomijos paveldo tyrinėtojas, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto profesorius, daugybės straipsnių, kelių monografijų, istorijos vadovėlių ir knygų autorius.
Anželika Laužikienė – istorikė, pedagogė, gidė, istorijos vadovėlių, knygų apie gastronomiją, regioninę virtuvę autorė ir bendraautorė.
Renginio moderatorius etnologas Andrius Milinkevičius.
Renginio metu pristatysime Sūduvos krašto rūkytų gamininių gamybos ir rūkymo tradiciją bei vaišinsimės Sūduvos krašto rūkytais gaminiais.
Renginio vieta: Paežerių dvaras, Dvaro g. 6, Paežerių k., Šeimenos sen., Vilkaviškio raj.
Renginys nemokamas.