Renginiai

Knygos "Šefas" pristatymas

462763910_940017291496155_3577770438401496686_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Pirmadienis, spalio 21, 2024 18:00
Vieta
Gedimino pr. 51
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Šiuo metu berniukų ir jaunuolių choras „Ąžuoliukas“ (vadovas prof. Vytautas Miškinis) mini savo įkūrimo 65-metį. Legendinis kolektyvas susikūrė 1959 metais. Pernai muzikos pasaulis iškilmingais renginiais minėjo ir pagerbė jo įkūrėjo Hermano Perelšteino 100-ąsias gimimo metines.
Savo mylimą ir gerbiamą choro vadovą Hermaną Perelšteiną (1923–1998) dainininkai vadino Šefu. Jis vadovavo chorui pirmuosius dvidešimt jo gyvavimo metų ir paklojo pamatus tam, ką galima vadinti ąžuoliukizmu. Nes „Ąžuoliukas“ – tai ne vien dainavimas ir muzika. Tai – bendravimo būdas ir gyvenimo mokykla. Šiame chore užsimezgusi draugystė neretai tveria dešimtmečius.
Paties H. Perelšteino biografija tiktų nuotykiniam filmui. Turtingų tėvų kauniečių sūnus aštuoniolikos ištremiamas į Sibirą ir praleidžia ten 15 metų. Sovietų saugumas kelis kartus jį verbuoja, bet H. Perelšteinas skundiko dalios išvengia. Grįžęs į nualintą pokario Lietuvą iš nieko sukuria berniukų chorą, kuris po kelerių metų tampa vienu iš vos penkių reprezentacinių Lietuvos muzikinių kolektyvų. Jis garbstomas choristų ir jų tėvų, bet Lietuvos TSR konservatorijoje ėdamas pavydžių kolegų. Ne visai savo noru H. Perelšteinas emigruoja į JAV, ten irgi įkuria berniukų chorą, bet kartais prekybos centre reklamuoja traškučius...
Maloniai kviečiame į knygos „Šefas“ pristatymą spalio 21 d., pirmadienį, 18 val., Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, Konferencijų salėje (V a.).
Knygos „Šefas“ autorius Darius Krasauskas – „Ąžuoliuko“ narys nuo 1977 metų. Mintis rašyti apie Šefą jam kilo bebaigiant pirmąją savo knygą „Mes iš Ąžuoliuko. Vieno choro istorijos“, į kurią sudėti linksmi choristų pasakojimai apie vaikystės dienas.
Rinkdamas medžiagą „Šefui“ autorius dirbo septyniuose archyvuose, kalbino kelias dešimtis H. Perelšteino kolegų ir bendražygių, istorinio tyrimo geografija apima Lietuvą, JAV, Izraelį, Ukrainą, Vokietiją ir Rusiją. Knyga „Šefas“ – daugiau kaip penkerių metų darbo rezultatas. Ji pelnė Lietuvos kompozitorių sąjungos premiją.
Tačiau, pasak autoriaus, „jei jus purto muzikologiniai tekstai, nebijokite, nes puslapiuose nerasite nė užuominos į pseudomokslinį stilių“.
Knygoje surinkta daugybė informacijos iš archyvų, ano meto spaudos ir kitų šaltinių. Publikuojama daugiau kaip 100 nuotraukų ir kitokių iliustracijų. O paskaninimui – kelios dešimtys linksmų atsitikimų iš H. Perelšteino ir ąžuoliukų gyvenimo.
Renginį muzikos kūriniais a cappella papuoš ir prisiminimais dalysis Ąžuolų klubo vyrų choro (vadovas prof. Povilas Gylys) dalyviai – visi ĄŽUOLIUKAI.
Laukiame.