Renginiai

Skaitantis Vilnius: antikiniai atgarsiai literatūroje

459831587_934226855413030_4926088145804598006_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Trečiadienis, spalio 09, 2024 18:00 - Trečiadienis, spalio 23, 2024 18:00
Vieta
Ozo g. 18
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Knygynų tinklas VAGA, Vilnius, Unesco literatūros miestas
(*kiek pramano, o kiek tiesos jau perskaitei? O kiek dar perskaitysi?)
Kodėl man turėtų rūpėti Antika? Ar maža herojų ir mitų mano social tinkluose? Kodėl kažkam atrodo, kad mano minčių debesyje yra vietos senovinėms imperijoms ir senai praėjusiems laikmečiams?
Bet palauk, gal dėl to, kad aš šiuo metu rašau save. Ir man tikrai praverstų updatintis pasitelkiant anų laikų atramos taškus – tobulai laikančias kolonas, žmogaus išskirtinumą per skirtingas vidines galias, tikėjimą antgamtniniais reikalais?
Gal verta surastį sąsąjų su bet kuriuo laikmečiu?
Be to, gyvenu mieste, kurio garsiąja upe Vilnele, pasak legendos, plaukė tas jųjų Odisėjas. Gyvenu mieste, kuris gimė iš sapno ir drąsiai kvestionuoja kūrinių ir realybės sąsajas. Mieste, kuris ragina plačiai atverti savo mąstymą. Čia tikrai galiu savo gyvenimu parašyti epą.
So why not?
Susitikimai atviri ir nemokami: 10 09 d., 16 d., 23 d., 30 d. Renginių metu bus fotografuojama ir filmuojama. Viešinama VAGOS grupės kanalais.
Renginiai bus transliuojami Knygynų tinkle VAGA Facebook.
PPC OZAS VAGOS knygyne 18 val. Trukmė – valanda.
Susitikimus sudaro dvi dalys - teorinė ir aktyvioji. Informacija dalinasi Mantas Tamošaitis, Tomas Riklius, Audronė Kučinskienė, Vilius Bartninkas, Emilija Jacevičienė.
 
? Vilnius ir žmogus jame. Spalio 9 d.
Odisėjas užtruko dešimtmetį, kol galiausiai pasiekė savo namus. Užsiėmime apžvelgsime: ką reiškia namai ar grįžimas į juos? Kiek trunka kelionė ir koks jos tikslas? Kas yra epas ir kaip jis konstruojamas? Ar įmanoma šiandien sukurti epą?
Paskaitą skaitys Mantas Tamošaitis, literatūrologas ir literatūros kritikas, Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto doktorantas, kultūros žurnalo „Naujasis Židinys-Aidai“ direktorius.
Manto Tamošaičio skvarbus žvilgsnis perskrodžia daugelį lietuvių poezijos ir prozos puslapių. Jo klausimai priverčia susimąstyti net labiausiai pasikausčiusius rašytojus, o jo įžvalgos apie literatūrą ir kultūrą nugulė jau turbūt keliuose šimtuose puslapių.
Praktinio užsiėmimo metu keliausime ir pažinsime Vilniaus mikrorajonų paslaptis. Kūrybiškai pažvelgę į mikrorajonų ypatumus, atrasime netikėtus kampelius ir jiems priklausančius herojus.
 
? Vilnius, juokas ir satyra. Spalio 16 d.
Juokas gali reikšti džiaugsmą, nuostabą ar net padėti ištverti sunkias situacijas. Kada mes juokiamės? Kodėl kai kurie dalykai mums atrodo juokingi, bet kitiems – ne? Ar padoru juoktis iš kitų nelaimių? Kur yra riba tarp to, kas juokinga, ir to, kas rimta?
Paskaitą skaitys Tomas Riklius, kultūrologas, Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto dėstytojas, Vilniaus dailės akademijos tyrėjas ir LRT Klasika bendradarbis.
Tomo Rikliaus paskaitos ir tekstai pakelia uždangą nuo apdulkėjusios Antikos. Jo pasakojimai tarsi prikelia senovės graikus ar romėnus, lyg šie gyventų dabar ir būtų mūsų kaimynai. Komedija jam yra tarsi psichologo seansas, tobuliausias literatūros žanras, apie mus pasakantis daug daugiau, nei galėtume pamanyti.
Praktinio užsiėmimo metu aktyviai žvelgsime į Vilniaus netobulumus ir mėginsime atrasti netikėtus sprendimus. Pasitelkę išradingumą, humorą ir skirtingus vaidmenis spręsime kelių, dviračių takų, parkų, aikštelių bei kitus iššūkius.
 
? Vilnius ir jausmai. Spalio 23 d.
Rudenėjančios miesto gatvės vienam gali kelti šypseną, kitam – melancholiją. Koks miesto ir jausmų santykis? Kaip miestas veikia mus? Ar visada įmanoma žodžiais perteikti tai, ką jaučiame?
Paskaitą skaitys Audronė Kučinskienė, mokslininkė ir vertėja, Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto dėstytoja, Felicijos Bortkevičienės kalbos premija 2024 m. laureatė.
Audronė Kučinskienė net iš miegų pažadinti galėtų paaiškinti, kas yra Achilas, Odisėjas ir kodėl prasidėjo Trojos karas. Jos galvoje sutelpa neaprėpiama graikų ir romėnų mitologija. Jos pasakojimai prikelia Antikos poetų užrašytas eilutes tarsi jo būtų šiuolaikinis Holivudo filmas.
Praktinio užsiėmimo epicentre - skirtingi miesto mikrorajonai. Vyks improvizuotas mikrorajonų terapijos seansas – kokią rutiną, kasdienybę kuria ir išgyvena mikrorajonai? Įveiksime viską, kas negatyvu!
 
? Vilnius ir pokalbiai. Spalio 30 d.
Net ir paprastas pokalbis gali įkvėpti, pamokyti, supykdyti ar prajuokinti. Ar visus žodžius galime vertinti kaip tiesą? Kaip ir kodėl Antikoje kurti filosofiniai dialogai? Kas juose atsiskleidžia?
Paskaitą skaitys filosofas ir mokslininkas Vilius Bartninkas, Kembridžo universiteto absolventas, Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto ir Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas.
Viliaus Bartninko paskaitos, pranešimai ir tekstai yra kaip filosofinė vėtra, visuomet protiškai supurtanti klausytojus. Jo gebėjimas išdėstyti tai, kas kartais atrodo sudėtinga ir nesuprantama, priverčia suklusti net ir tuos, kuriems atrodo, kad filosofija yra pilstymas iš tuščio į kiaurą. Atvirai pasakius, jei Platonas gyventų šiomis dienomis, jis tikrai norėtų užrašyti savo pokalbį su Viliumi.
Praktinio užsiėmimo metu kartu kursime Vilniaus pokalbių žemėlapį ir spręsime, kur ir kodėl turėtų vykti vienokie ar kitokie pasikalbėjimai. Pasitelkę vaizduotės, nūdienos aktyvaus gyvenimo ritmo ir antikinių pasakojimų dėmesnis ieškosime tinkamiausių Vilniaus vietų pasaulį keičiantiems, bet taip pat ir labai kasdieniškiems pokalbiams.
Projekto įgyvendinimą iš dalies finansavo Vilniaus miesto savivaldybė.
Projekto partneriai: Klasikų asociacija, Vilnius, UNESCO literatūros miestas, Knygynų tinklas VAGA, leidykla Vaga.