Renginiai

Mokymai "Svajonių formatas jau yra! Kaip skaityti EPUB?"

459142528_937217331782041_9138343875700582416_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Pirmadienis, rugsėjo 23, 2024 16:00
Vieta
Skroblų g. 10
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
LABiblioteka
Ar įsivaizduojate skaitmeninį leidinį, kuriame puikiai veikia balso sintezė, paieška, yra aktyvios nuorodos ir aktyvus turinys? Ar esate pasvajoję apie galimybę skaitmeninę knygą skaityti bet kokiame ekrane? Ne tik matyti tekstą, bet ir jį išgirsti, pasikeisti šriftą, jo dydį, pasirinkti geresnį teksto kontrastą? „Pamatyti“ visas iliustracijas ir nuotraukas, nes visos jos – aprašytos? Gera žinia, kad toks svajonių formatas jau yra!
EPUB – labiausiai prieinamas skaitmeninių leidinių formatas, formatas – chameleonas, prisitaikantis prie kiekvieno skaitytojo ir suteikiantis galimybę knygą skaityti savaip.
Lietuvos audiosensorinė biblioteka (LAB) kviečia visus, kuriems sunku skaityti įprastą knygą ir kurie iki šiol mieliau rinkosi garsines knygas, į mokymus apie tai, kaip skaityti EPUB formato leidinius.
Poros valandų trukmės mokymuose LAB komanda pristatys, kas yra EPUB leidinys, pademonstruos jo privalumus, papasakos, kaip EPUB skaityti per ELVIS ir kaip – per kitas platformas, padės įsidiegti reikalingas programas / mobiliąsias programėles.
SVARBU! Į mokymus būtinai atsineškite įrenginį, kuriuo naudodamiesi skaitote knygas (mobilųjį telefoną, nešiojamąjį kompiuterį, planšetę...).
Mokymai vyks LAB Vilniuje (Skroblų g. 10) rugsėjo 23 d. (pirmadienį) 16 val.
Registruokitės į mokymus telefonu +370 658 21387 arba užpildydami Google registracijos formą: https://forms.gle/SfbGZDbZR1iMAv3H9 .
Kodėl verta susipažinti su EPUB jau dabar?
Nes EPUB, prie skaitytojo poreikių lanksčiai prisitaikantis formatas, skaitmeninės leidybos ateitis, tad EPUB leidinių sparčiai daugės. Jų daugėja jau dabar – EPUB formato leidiniais sparčiai pildosi ELVIS, juos vis dažniau leidžia ir atviroje rinkoje parduoda Lietuvos leidėjai.
Prieinamus leidinius EPUB formatu LAB sertifikuoja, nes ne kiekvienas EPUB yra prieinamas. Tikrai prieinami EPUB turi ženkliuką „Sertifikuota LAB“. Sertifikuotų leidinių sąrašas vos per kelis mėnesius pasipildė keliolika leidinių! Visus LAB sertifikuotus leidinius galite rasti įtraukiosios leidybos svetainėje: https://www.itraukiojileidyba.lt/sertifikuoti-leidiniai/ .
Kadangi prieinamas EPUB leidinys vos keliais mygtuko paspaudimais gali tapti garsiniu, šiuo formatu išleistų leidinių LAB papildomai negarsins. Prieinamus EPUB leidinius LAB planuoja įsigyti ir talpinti virtualioje bibliotekoje ELVIS, kur jie taps nemokamai prieinami žmonėms, negalintiems skaityti įprastai. Tad pirkti EPUB – nebūtina, tačiau išmokti šį formatą skaityti – verta! Ir tikrai nesudėtinga.
Mokymai vyks ir kituose LAB padaliniuose:
Kaune (Savanorių pr. 204A) spalio 7 d. (pirmadienį) 16 val.
Šiauliuose (Spindulio g. 2) spalio 8 d. (antradienį) 16 val.
Panevėžyje (Staniūnų g. 66, 3 a.) spalio 14 d. (pirmadienį) 16 val.
Klaipėdoje (Šviesos g. 3) spalio 21 d. (pirmadienį) 16 val.
Mokymai organizuojami įgyvendinant tarptautinį Europos sąjungos lėšomis finansuojamą projektą „APACE: įtraukiosios leidybos procesų spartinimas skatinant bendradarbiavimą Europoje“.