Renginiai

Vytauto Toleikio knygos „Lemtingi... susitikimai“ pristatymas

458320839_913521124145772_5916095531145736654_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Ketvirtadienis, rugsėjo 19, 2024 18:00
Vieta
Gedimino pr. 24
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Vilniaus žydų viešoji biblioteka / Vilnius Jewish Public Library ir Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla
Rugsėjo 19 d., ketvirtadienį, 18 val., Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vilniaus žydų viešoji biblioteka kviečia į Vytauto Toleikio knygos „Lemtingi... susitikimai“ pristatymą. Renginys vyks Vilniaus žydų viešojoje bibliotekoje (Gedimino pr. 24, įėjimas iš Vilniaus mažojo teatro kiemo).
„Lemtingi... susitikimai“ – daugiasluoksnė atsiminimų knyga apie iškilias asmenybes, palikusias ryškų pėdsaką V. Toleikio asmeniniame, taip pat ir visos Lietuvos ar kitų šalių kultūriniame ir socialiniame gyvenime. Šios pažintys aprašomos remiantis subjektyviomis patirtimis.
Tai tarsi knygos autoriaus džiazo improvizacija jo mylimos profesorės Irenos Veisaitės palinkėjimo tema. V. Toleikį, jam baigus Vilniaus valstybinį pedagoginį institutą, dėstytoja įrašė į Algimanto Kunčiaus fotografijų albumą „Susitikimai“ – savo buvusiam studentui palinkėjo gyvenime daug prasmingų susitikimų.
Kita vertus, tai ir savitas „bildungs“ romanas, t. y. jaunuolio dvasinio augimo, asmenybės brandos knyga:
„Čia pasakojimai visų pirma apie tuos susitikimus, kurie tikrai mane palietė, įsismelkė į širdį, buvo svarbūs, nubrėžė gyvenimo kryptis ar vertė perkainoti savas vertybes ar požiūrius. Visuomenei kai kurie mano sutikti žmonės labai žinomi, kiti buvę žinomi, bet nepelnytai primiršti, o treti – tik siauresniam ratui svarbūs.“
Vytautas Toleikis (gim. 1960) – mokytojas, kultūrininkas, eseistas, visuomenininkas, skaitytojų pamėgtų atsiminimų „Pasakojimai prabudus“ (2017) autorius. Jis yra inicijavęs ir vykdęs daugybę kultūros ir švietimo projektų, skirtų romų, žydų ir kitų tautinių mažumų kultūrų atminčiai puoselėti, šiais klausimais išleidęs ir knygų, įvairiomis kultūros temomis nuolat publikuoja straipsnius ir esė.
Pokalbį moderuos Ieva Grigienė – jaunosios kartos menininkė, juvelyrė, buvusi V. Toleikio mokinė-vaikščiotoja.
Renginio partnerė – Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla.