Renginiai

Žodžio įamžinimo ceremonija

457748500_926594489505862_6011985291321937436_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Trečiadienis, rugsėjo 11, 2024 17:00
Vieta
H. Manto g. 25
Klaipėda, Lietuva
Organizuoja
Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka
Rugsėjo 11 d. 17 val. bibliotekoje Ievos kiemelyje, rašytojos Ievos Simonaitytės pamirštų žodžių alėjoje, 38-osios Ievos Simonaitytės literatūrinės premijos laureatė Nijolė Marytė Šerniūtė įamžins retą, rašytojos Ievos Simonaitytės kūryboje vartotą, žodį.
Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka tęsia ilgametę iniciatyvą įamžinti Ievos Simonaitytės kūryboje naudotus retus ir jau pamirštus žodžius. Nykstant lietuvių kalbos tarmėms, natūralu, kad kyla klausimas, kaip jas išsaugoti. 2020 m. rašytojas Juozas Šikšnelis priimdamas Ievos Simonaitytės literatūrinę premiją iniciavo ir pakvietė būsimus premijos laureatus prisijungti prie naujos tradicijos kuriant „Ievos Simonaitytės pamirštų žodžių alėją“.
Šį kartą kviečiame susitikti su 2024 m. premijos laureate rašytoja Nijole Maryte Šerniūte, jos romanas „Vilkų Kampo Eliza“ susilaukė didžiulio populiarumo. Rašytoja didžiuojasi, kad yra kilusi iš Rytprūsių, nes iš čia pačiais sunkiausiais laikais knygos keliavo į Lietuvą, kur stiprūs ir atkaklūs žmonės kūrė lietuvišką literatūrą. N. M. Šerniūtė, prisipažino, kad Ieva Simonaitytė yra viena iš mėgstamiausių jos rašytojų ir savo bibliotekoje turi visas jos parašytas knygas. Retą ir jau nebevartojamą žodį ji rado romane „Vilius Karalius“, pasirinko žodį „krautė“, t.y. patalpos ant lubų, aukštas.
Renginyje dalyvaus: rašytoja Nijolė Marytė Šerniūtė (JAV), aktorė Virginija Kochanskytė, muzikuos Robertas Žymantas (gitara) ir Gabija Kochanskaitė (fleita, vokalas).
_____________
Informuojame, kad renginio metu gali būti fotografuojama ir filmuojama. Renginio dalyviai gali būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose, kurie bus skelbiami socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje.