Renginiai

Žvaigždžių lietus ir mėnesienos vėjas Nakties skaitymuose

451375362_889885669845488_7884506665589878924_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Penktadienis, rugpjūčio 16, 2024 21:00
Vieta
D. Bukonto g. 20
Zarasai, Lietuva
Organizuoja
Zarasų viešoji biblioteka
Rugpjūčio 16 d. 21 val. vakaro žara apšviestoje Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos renginių salėje Jūsų lauks poetas, literatūros kritikas, eseistas AIDAS MARČĖNAS, lietuvių poetas ir kritikas, Lietuvos rašytojų sąjungos narys ARNAS ALIŠAUSKAS, teatro ir kino aktorius, režisierius, skaitovas bei dainininkas Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas VLADAS BAGDONAS.
Apie vakaro svečius:
AIDAS MARČĖNAS yra turbūt žinomiausias ir mėgstamiausias savo kartos poetas, Nacionalinės ir visų svarbiausių poezijos premijų laureatas. Jo eilėraščiai dažnai virsta dainomis, o akivaizdžią įtaką jauniesiems poetams kai kuriais atvejais galima pavadinti epigonizmu.
Kūrybos, kaip misijos deklaravimas, Marčėną išskiria nuo kitų šiuolaikinių kūrėjų, nes poetas susieja save su poezija, išpažįsta kūrybą kaip žmonėms ir tautai reikšmingą veiklą. Anot jo, poezija yra meilė. Savo poezijoje atskleidžia šiuolaikinio žmogaus pasaulėjautą: rašo apie vienatvės, meilės, gyvenimo klastos, džiaugsmo, gyvenimo prasmės temas. Kūriniai primena Henriko Radausko kūrinius, neigiančius kasdienybę ir kuriančius savitą pasaulį.
ARNAS ALIŠAUSKAS – lietuvių poetas ir kritikas, Lietuvos rašytojų sąjungos narys, redaktorius ir režisierius, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto literatūros premijos laureatas. Poetas, kurio stilius susiformavo vadinamojoje „Poetų kalvėje“, Sąjūdžio metais įkurtoje lietuviškos poezijos metro M. Martinaičio. Kartais A. Ališauskas vadinamas neoklasiku (dėl dėmesio eilėraščio formai ir gerai įvaldytos silabotonikos), kartais – neosentimentalistu, nes, kaip jis pats sako, svarbiausia rašant – „nuoširdumas. Ne sentimentaliąja, o sąžinės, sąžiningo ir atviro santykio su pasauliu prasme“. Jo eilės šaukte šaukiasi ritmo ir rimo, jo balsas kiek prikimęs nuo patetikos, bet drauge – šiurkštokas nuo kartėlio, kurį kelia tikrumo ir prasmės ilgesys, noras regėti tikrąsias vertybes, kaip svarbiausią paskatą pasirenkant melancholiškos, kartais kiek ironiškos nevilties kriterijų. Žymiausias autoriaus kūrinys – eilėraščių rinkinys „Rentgeno nuotraukų albumas“.
VLADAS BAGDONAS – aktorius, palikęs ryškius pėdsakus teatro ir kino istorijoje, Lietuvos kultūroje. Per ilgus savo karjeros metus V. Bagdonas įkūnijo daugybę nepamirštamų vaidmenų tiek Lietuvos teatro scenoje, tiek televizijoje ir kine. Jis suvaidino tokiuose šalies istorijai svarbiuose filmuose, kaip „Riešutų duona“, „Herkus Mantas“, „Markizas ir piemenaitė“ bei „Amerikietiška tragedija“.
V. Bagdonas yra išleidęs ne vieną savo dainų rinkinį, o už nuopelnus 2000 metais jam skirta Nacionalinės kultūros ir meno premija. 2012 metais Šanchajaus kino festivalyje jis pelnė prizą už geriausią vyro vaidmenį filme „Dirigentas“, o 2019-aisias aktoriui įteiktas „Auksinis scenos kryžius“ už nuopelnus teatro metui.
Vakaras žada būti nostalgiškai jautrus, poetiškai pakrautas ir, žinoma, dovanojantis tik šviesiausias emocijas. Visų maloniai laukiame!