Renginiai

Knyga ir kava: Nariaus Kairio knygos „Yura yura. 88 šventyklų kelias“ pristatymas

449318570_488681633692463_8527021876107842567_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Ketvirtadienis, liepos 11, 2024 18:00
Vieta
T. Kosciuškos g. 3
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Lietuvos leidėjų asociacija ir Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla
Liepos 11 d. 18:00 val. Istorijų namuose (T. Kosciuškos g. 3, Vilnius) Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla pristato rašytojo, kinotyrininko, travelogų autoriaus Nariaus Kairio naują esė knygą „Yura yura. 88 šventyklų kelias“. Autorių kalbins kino kritikė, kultūros apžvalgininkė Monika Gimbutaitė.
Japonų kalba „yura yura“ reiškia svyruoti, linguoti, siūbuoti, banguoti. Šis žodis ne tik fonetiškai artimas lietuviškam žodžiui jūra, bet ir per savo reikšmę leidžia filosofiškai pažvelgti į patį ėjimo procesą. Taip pavadintos knygos ašis – N. Kairio patirtys keliaujant Šikoku salos Japonijoje 88 šventyklų keliu, savanoriaujant prieštarų kupinoje budistinėje šventykloje ir darbuojantis aukštai kalnuose įsikūrusiame, miško atsodinimu besirūpinančiame ūkyje.
Tai ne tradicinis travelogas apie Japoniją ir jos gyventojus, o veikiau – savotiška atminties procedūra. Pasitelkdamas apmąstymus, poetines įžvalgas ir antropologinį pastabumą, balansuodamas tarp užmaršties, fikcijos ir prisiminimų, autorius ne tik dar kartą nueina – žodis po žodžio – kelią, neabejotinai tapusį vienu reikšmingiausių jo gyvenimo įvykių, bet ir klausia, kaip toli apskritai galima nueiti, niekur nenueinant?
„Knyga ir kava“ – Lietuvos leidėjų asociacijos (LLA) ir Istorijų namų organizuojamas 8 literatūrinių ketvirtadienių renginių ciklas. LLA veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba.
Įėjimas laisvas.