Renginiai

MO lauke. Poezijos skaitymai

447648213_912143730958091_1511902008042941733_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Ketvirtadienis, birželio 13, 2024 19:00
Vieta
Pylimo g. 17
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
MO muziejus
Šių metų MO poezijos skaitymai – savotiška lietuvių poezijos kardiograma ar pulso matavimas.??
Netikėti autorių susitikimai leis atversti tiek pamėgtus, tiek rečiau vartomus puslapius, nustebti, kokia temų, raiškos, ritmikos ir sąskambių įvairovė slypi tekstuose. Kiekvienas renginys formuojamas kaip džiazo akordas (kartais – ir septakordas!?), keletą skirtingų balsų jungiant į gyvą sąskambį.
PIRMIEJI POEZIJOS SKAITYMAI | BIRŽELIO 13 D.
DALYVIAI
Pirmuosiuose MO lauke poezijos skaitymuose dalyvaus Austėja Jakas, Aistis Žekevičius ir Simonas Bernotas.
? Austėjos Jakas eilėraščiai leidžia pasijusti, tarsi iš kito pasaulio stebėtume neįtikėtinai keistus žmonių papročius, kuriuos dažniausiai priimame kaip elementarią kasdienybę. Autorės tekstai kupini žaismingo paslaptingumo ir jaukaus tikrovės transformavimo.
Autorė pasakoja, kad eilėse retai randa vietos fikcijai – kai kuriuose gyvenimuose visko nutinka pakankamai daug ir intensyviai, nieko nebereikia išgalvoti. Per ryškius įvaizdžius, intriguojančius personažus atveriamos temos kviečia užduoti esminius klausimus apie pasaulį ir būtį.
? Simono Bernoto tekstai slepia ispanakalbės kultūros gaivalą ir energiją. Jo eilėraščių konstrukcijos primena architektūrą – čia kiekvienas tekstas turi savo žaidimo taisykles, tūrių, formų, spalvų ritmiką ir įvairovę. Autoriaus dėmesys struktūroms leidžia ne tik pasakoti istorijas, bet ir patirti savitą eilėraščio atmosferą, persikelti iš realiosios į kalbinę tikrovę.
? Aisčio Žekevičiaus eilėraščiuose užkoduotas memento mori kviečia su šypsena pasitikti gyvenimo prasmingumą ir beprasmybę. Autoriaus tekstai kviečia stebėti, kaip modernioje sąmonėje eižėja mintys ir fragmentiškėja troškimai, klausti, ar yra gyvenimas po korporatyvinės beprasmybės. Autoriaus eilučių lengvumas apgaulingas – po juo slypi sudėtingi klausimai, iššūkiai, nusivylimai ir susitaikymai.
Poezijos skaitymų temas ir dalyvius renka bei pokalbius su autoriais moderuoja Zigmas Pakštaitis.
 
MO lauke renginiai yra nemokami ir atviri visiems.
__
Renginio metu gali būti filmuojama arba fotografuojama. Medžiaga bus naudojama MO muziejaus komunikacijoje.