Renginiai

Niccoló Machiavelli knygos „Valdovas“ aptarimas

441086387_8453039618055774_3179305687989363628_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Antradienis, liepos 23, 2024 19:00
Vieta
Gedimino pr. 51
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Judita Iš Betulijos ir Negrožinių knygų klubas Vilniuje
Susitikime padiskutuoti apie Niccoló Machiavelli knygą „Valdovas“.
„Valdovas turi mokėti naudotis tiek žmogaus, tiek žvėries prigimtimi: vena be kitos negali išsiversti <...> todėl valdovas, priverstas veikti kaip žvėris, turi imti sau pavyzdžiu liūtą ir lapę, nes liūtas neišsisaugo spąstų, o lapė neapsigina nuo vilkų. Tad reikia būti lape, kad neįkliūtum į spąstus, ir liūtu, kad atgrasintum vilkus“. Niccoló Machiavelli – žymus renesanso epochos filosofas, italų politikos veikėjas.
„Valdovas“ – vienas svarbiausių Niccoló Machiavelli politinių traktatų, kuriame vaizduojamas stiprios respublikos idealas, aiškinami jo realizavimo būdai. Traktate autoriaus tiesos paieškos ir mūsų laikais išlieka originalios bei vertingos. Su šiuo kūriniu siejamas ir politikoje egzistuojantis supratimas – makiavelizmas – valdžios siekimas ir išlaikymas bet kuriomis priemonėmis.
Knygoje galėsime susipažinti su makiavelizmo pradmenimis bei idėjomis, kurių galima rasti ir šiandienos politikoje.
Niccoló Machiavelli (1469 – 1527) – diplomatas, autorius, filosofas ir istorikas, kuris gyveno Italijoje renesanso laikotarpiu. Machiavelli dažnai vadinamas moderniosios politinės filosofijos ir politinių mokslų tėvu.
Taip pat galite pamąstyti, kokios knygos domintų ir pasiūlyti, ką skaityti ateityje.
Laikas: liepos 23 d., antradienis, 19 val.
Vieta: Jeigu geras oras – Lukiškių aikštės pievutė. Jeigu ne, pasistengsiu rezervuoti susitikimų kambarį Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Susitikimų kambarius leidžia rezervuoti ne anksčiau nei prieš mėnesį, tad konkretaus kambario numerį parašysiu, kai jau galėsiu rezervuoti.