Renginiai

DUETAI. PIRMOSIOS POEČIŲ KNYGOS

443860839_969819368484936_4716780994535386910_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Antradienis, birželio 04, 2024 18:00
Vieta
Rotušės a. 13
Kaunas, Lietuva
Organizuoja
Maironio lietuvių literatūros muziejus
Birželio 4 d., antradienį, 18 val. kviečiame į pirmąjį šiemet renginių ciklo DUETAI susitikimą. Diskutuosime su dviem pirmąsias savo poezijos išleidusiomis poetėmis – MARIJA MAŽULE, debiutavusia su eilėraščių rinkiniu „Fosilijos yra nėriniai“, ir PATRICIJA GUDEIKAITE, debiutavusia su eilėraščių rinkiniu „Kontaktas“. Renginyje autorės skaitys savo kūrybą, o apie debiutančių amplua ir senaties terminą, poetinio balso išskirtinumą ir balsų sąskambius, kitas literatūrines veiklas bei jų įtaką kūrybai su poetėmis kalbėsis literatūrologė, kultūrinės veiklos organizatorė Agnė Cesiulė.
 
Apie knygas:
 Marija Mažulė „Fosilijos yra nėriniai“ (2023, išleido „Kauko laiptai“)
„Gali pasirodyti, kad šioje knygoje susitinka dvi Marijos. Pirmoji turi planą kuo tiksliau užrašyti savo giminės istoriją. Antroji – pagrįsti savo kilmę iš poezijos. Užsigalvojus – kuri yra stipresnė, galiausiai susivoki, kad niekas su niekuo čia nesivaržo, o autorė yra viena ir vientisa. Vis viena tikiuosi, kad skaitysiantieji bent kartą pasimes, sutriks. O paskui – nuskaidrės.“ – Knygos redaktorius, poetas Donatas Petrošius.
 
 Patricija Gudeikaitė „Kontaktas“ (2023, išleido „Kitos knygos“)
„Patricijos Gudeikaitės poezijoje tiksliais, lakoniškais sakiniais perteikiamos situacijos, kai nebelieka skirties tarp to, kas tikra, ir sąmonės fantazmų, fobijų, paranojos, obsesinių minčių. Tai nėra tradicinė išpažintinė poezija, nes pagrindine menine priemone pasirenkama kaukė, kuria gali tapti intertekstas ar sufantazuota būtybė. Eilėraščiai primena spektaklio scenas, mini vaidinimus, kurių režisierius ir aktorius, auka ir žudikas yra kalbančioji ar kalbantysis. Spektaklio metu tiek aktoriai, tiek žiūrovai bent akimirką pamiršta, kad viskas, kas vyksta ant scenos, yra netikra, kad tai pramanas. Skaitant Patricijos eilėraščius literatūra nugali tikrovę, kasdienę logiką, racionalumą. Iš čia – jų katarsinė galia.“ – Literatūros kritikė dr. Virginija Cibarauskė.