Renginiai

Knygos iš Ukrainos ir diskusija "Ukrainos rezistencija: pilietinio pasipriešinimo pamokos Lietuvai"

426751595_780980787399807_1095879425231958078_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Trečiadienis, vasario 21, 2024 18:00
Vieta
Gedimino pr. 51
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo centras
Vasario 21 d. 18 val. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į leidyklos „ADEF-Ukraina“ knygų pristatymą ir diskusiją. Tikimės, kad pristatomos knygos padės geriau suprasti karo Ukrainoje priežastis, ginkluoto ir neginkluoto pasipriešinimo patirtis, o diskusija apie Ukrainos pilietinį pasipriešinimą paskatins apmąstyti ir Lietuvos pokario rezistencijos, ir šiandienos piliečių pasiruošimą gintis.
Pirma knyga „Україна – не Росія. Двадцять років потому“ („Ukraina – ne Rusija. Dvidešimt metų po to“) – tai Leonido Kučmos, Ukrainos prezidento (1994–2005), mintys apie šimtmečius trunkantį ukrainiečių ir rusų konfliktą. Knygoje į pastarojo dvidešimtmečio įvykius ir sprendimus žvelgiama iš istorinės, ekonominės, politinės ir kultūrinės retrospektyvos. Ši knyga itin aktuali norint suprasti šiandien vykstančio karo Ukrainoje priežastis.
Antra knyga „Хроніка війни в азовській і чорономорськой операційних зонах. Лютий–грудень 2022“ („Karo kronikos Azovo ir Juodosios jūrų operacinėse zonose. 2022 m. vasaris–gruodis“) ukrainiečių kalba pasakoja apie karines operacijas Azovo ir Juodojoje jūroje nuo pat Rusijos plataus masto puolimo 2022 m. vasario 24 d. iki metų pabaigos. Atskleidžiama ir tarptautinės bendruomenės reakcija į Rusijos agresiją prieš Ukrainą, jos pagalba ir parama kovojančiai šaliai.
Ir mūsų diskusijai svarbiausia knyga – „Ukraine. 2022. Resistance“ („Ukraina. 2022. Rezistencija“). Tai knyga anglų kalba apie civilių ukrainiečių pasipriešinimą. Joje pateikiama 115 nuotraukomis iliustruotų asmeninių istorijų iš skirtingų Ukrainos miestų, atskleidžiančių eilinių piliečių patirtis priešinantis agresoriui. Ko Lietuva gali pasimokyti iš Ukrainos rezistencijos?
Renginyje dalyvaus svečiai iš Ukrainos: leidyklos „ADEF-Ukraina“ savininkas Igoris Špakas, leidyklos direktorė Alla Istomina, leidyklos vyriausioji redaktorė Katerina Paščenko. Ukrainos rezistencijos, jos patirčių perėmimo tema diskutuos Lietuvos rezervo karys, atsargos majoras, pilietinio pasipriešinimo ekspertas Albertas Daugirdas. Renginį moderuos Lietuvos ginkluoto pasipriešinimo istorijos tyrėja dr. Mingailė Jurkutė.
Renginys vyks Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo erdvėje (II a.) ukrainiečių ir lietuvių kalbomis (su vertėju).