Renginiai

Knygos „Autizmas – dalis manęs" pristatymas

417687405_770273868468398_6896471040309812663_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Pirmadienis, kovo 04, 2024 18:00
Vieta
Trakų g. 10
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka ir Draugiški autizmui
Kovo 4 d. (pirmadienį) 18 val. Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje (Trakų g. 10) vyks Jurgitos Žalgirytės-Skurdenienės ir Barboros Suisse knygos „Autizmas – dalis manęs. Autistiški suaugusieji savo pačių žodžiais ir specialistų akimis“ pristatymas. Renginio moderatorė – Dovilė Filmanavičiūtė.
„Pagaliau turėsime pirmą Lietuvoje knygą apie autistiškus suaugusiuosius – ne vertimą iš anglų ar kitos kalbos, o lietuvišką knygą su mūsų šalies žmonių istorijomis, mūsų istorija, aktualijomis ir kontekstu. Ne kiekviena šalis gali tuo pasigirti“, - sako organizacijos „Draugiški autizmui“ ir autistiškų suaugusiųjų bendruomenės „Mes spektre“ įkūrėja, naujos knygos „Autizmas – dalis manęs. Autistiški suaugusieji savo pačių žodžiais ir specialistų akimis“ bendrautorė Barbora Suisse.
Psichologė Jurgita Žalgirytė-Skurdenienė, pradėjusi dirbti su autistiškais vaikais ir jų šeimomis, kasdien girdėdavo tuos pačius klausimus: kas bus mano vaikui, kai jis užaugs? Kas bus, kai mūsų neliks? Kur yra suaugę autistiški žmonės – kodėl mes jų nematome ir negirdime?
Taip laikui bėgant gimė mintys apie knygą, kurioje turbūt pirmą kartą Lietuvoje būtų pristatomos suaugusių autistiškų žmonių istorijos, leidžiančios geriau suprasti žmogaus, gyvenančio su autizmo spektro sutrikimu, kasdienybę – kylančius iššūkius ir būdus juos įveikti.
Knygoje skaitytojai ras trumpus gyvenimo pasakojimus, iliustruotus Tatjanos Pleskevičienės, taip pat priklausančios autistiškų suaugusiųjų bendruomenei, o antroje knygos dalyje pratęsia interviu su vaikų ir paauglių psichiatru prof. Dainiumi Pūru, žmonių su negalia teisių ekspertu prof. Jonu Ruškumi, medicinos antropologe dr. Daiva Bartušiene ir Lietuvos psichiatrų asociacijos prezidente dr. Ramune Mazaliauskiene.
Autorės sako, kad šia knyga norėjo pagaliau suteikti galimybę autistiškiems suaugusiesiems būti išgirstiems Lietuvoje, papasakoti savo istorijas, savais žodžiais, atvirai.
Kviečiame!