Renginiai

Martyno Vainoriaus knygos „Pasaulio pabaiga ir kiti tarpukario Klaipėdos nutikimai“ pristatymas

417433585_788194866679159_1831262559380097571_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Ketvirtadienis, vasario 15, 2024 17:30
Vieta
H. Manto g. 25
Klaipėda, Lietuva
Organizuoja
Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka
Vasario 15-ąją, 17.30 val., Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės bibliotekos Konferencijų salėje klaipėdietis žurnalistas Martynas Vainorius pristatys savo pirmąją knygą „Pasaulio pabaiga ir kiti tarpukario Klaipėdos nutikimai“, kurioje pasakojama apie 1923-1939 metų kasdienybę Klaipėdoje ir jos krašte.
Knyga parašyta remiantis tarpukario spaudos pranešimais ir istorikų komentarais. Jos autorius apžvelgia kultūrinį gyvenimą ir to meto klaipėdiečių laisvalaikį, ryškiausius nusikaltimus ir nelaimes, švietimo, sporto, sveikatos sritis, taip pat pasakoja apie Klaipėdą aplankiusias įžymybes, tarp kurių buvo ir Holivudo žvaigždžių.
„Parašyta su meile klaipėdiečiams ir Klaipėdai“, - taip apie šį kūrinį atsiliepia kultūrologas Linas Poška, kurio atsiliepimas yra atspausdintas ant galinio knygos viršelio.
Pasak jo, M. Vainoriaus surinkti anų laikų žurnalistų tekstai atgaivina seniai jau sudūlėjusius straipsnių herojus ir leis skaitytojams tegu kaip iš šešėliams iš ateities – be galimybės įsikišti ir pakeisti istoriją – pastovėti greta jų ant senosios Klaipėdos grindinio.
„Knygoje senovės laikraščių kalba tiesiog varva nesušukuoto žodyno turtais. Kai perskaitome, jog prakiurus laivo pasturgaliui iš vandens tik dūmolaida kyšo, išsiliejo degmenys, – viskas čia mums dar suprantama, bet jau netikėta. Dabar taip rašyti ar nebemokame, ar nebedrįstame. O autorius dosniai dalijasi ta gyva senovės kalba“, - rašo L. Poška.
Pats M. Vainorius sako, jog 2022-2023 metais rašydamas Klaipėdos prijungimo prie Lietuvos šimtmečiui paminėti skirtą knygą susidarė įspūdį, jog tarpukario klaipėdiečiai ir čia atvykę didlietuviai, buvo tokie pat, kai ir mes dabar - irgi mylėjo pinigus, dėl jų ir dėl kitų paskatų darė niekšybes bei nusikaltimus, troško valdžios ir galios, buvo lengvabūdiški, žiaurūs, kilnūs, dori ir gailestingi. Žmonės kaip žmonės.
Knygą jos autorius išleido gana ribotu tiražu - 100 egzempliorių, kurio dešimtadalis jau yra atiduota muziejams ir bibliotekoms, padėjusiems gausiai iliustruoti šį leidinį. Knyga nebus platinama niekur kitur, tik pristatymo renginio metu. Pastarasis suplanuotas vasario 15-ąją - Klaipėdos krašto perdavimo Lietuvai 101-ųjų metinių išvakarėse.
_____________________
Informuojame, kad renginio metu gali būti fotografuojama ir filmuojama. Renginio dalyviai gali būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose, kurie bus skelbiami socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje.