Renginiai

Gitanos Vanagaitės monografijos „Vaižganto asmuo ir kūryba: krikščionybės ir modernybės sąveika“ pristatymas

419734638_766558765508676_5311931939073745115_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Antradienis, sausio 30, 2024 17:30
Vieta
Gedimino pr. 51
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Nacionalinės bibliotekos Lituanistikos skyrius
Sausio 30 d. 17.30 val. maloniai kviečiame į literatūros mokslininkės Gitanos Vanagaitės monografijos „Vaižganto asmuo ir kūryba: krikščionybės ir modernybės sąveika“ pristatymą Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje.
Renginyje dalyvaus knygos autorė, kunigas Julius Sasnauskas, literatūros mokslininkai Aistė Kučinskienė ir Gediminas Mikelaitis, istorikas Dangiras Mačiulis, lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai Solgita Vaitiekūnienė ir Marius Mikalajūnas.
Monografijos „Vaižganto asmuo ir kūryba: krikščionybės ir modernybės sąveika“ pristatymas – tai dar viena galimybė grįžti prie Vaižganto ir pasikalbėti apie jo įsipareigojimą tautai, jos kultūrai ir žmonėms. Savo buvimu Vaižgantas skleidė savikūra nuolat stiprintą krikščioniškai suprantamą meilę ir malonią atidą šalia esančiajam, savo knygelėje „Jaunam veikėjui“ aiškiai pasakydamas, kad pozityvi nuostata gyvenimo ir kito atžvilgiu reikalauja „platesnės širdies, kartais net tikro heroizmo“.
Vaižgantas gyveno pagal nuolat ir sąmoningai pasirenkamus vertybinius kriterijus, kurie buvo formuojami paisant jam taip rūpėjusios idealybės sferos – religijos, romantiškojo idealizmo ir tautiškumo. Tačiau visuomenė ir bažnytinė valdžia jį vertino pagal kitokius, dažnai daug formalesnius kriterijus, todėl dėl šių prasilenkiančių vertybinių nuostatų Vaižgantas retai sueidavo į konfliktą su šiomis institucijomis. Gal todėl daugiaklodis, vidujai skaistus Vaižganto asmuo sunkiai įvardijamas, o jo gyvenimo visuma sunkiai suvedama į kokį nors apibendrinantį vaizdinį.
Renginyje bus galima įsigyti pristatomą knygą.