Renginiai

Rachel Cusk knygos „Kontūrai“ aptarimas: Vilniaus centrinėje bibliotekos knygų klubas

418991260_702475191991957_8845250297859553237_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Antradienis, vasario 13, 2024 17:30
Vieta
Žirmūnų g. 6
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Vilniaus miesto savivaldybės centrinė biblioteka
Vasario 13 d. 17.30 val. kviečiame į Knygų klubo susitikimą Vilniaus centrinėje bibliotekoje, Žirmūnų g. 6. Susitikime aptarsime Rachel Cusk knygą „Kontūrai“.
Nepakeliamai karštą vasarą atskridusi į Atėnus rašytoja veda kūrybinio rašymo kursus. Ji vakarieniauja su kitais rašytojais, su lėktuvo kaimynu plaukioja Jonijos jūroje, kursų klausytojams surengia pasakojimo pratybas. Sutikti žmonės atvirai šneka apie save, apie savo fantazijas, nerimą, sielvartą, troškimus, ilgesį. Rašytoja mažai būna viena, tačiau atrodo, kad nuo kitų ją skiria nelyginant perregima siena. Vis dėlto romane niekas nedangstoma, nėra nieko migloto ar prislopinto, veikiau čiuopiami amžini, bet tokie šalia esantys, kad beveik nepastebimi dalykai. Per išgirstas istorijas permąstomos ir pačios rašytojos patirtys, ir šie atsivėrimai išryškina kontrastingą besiruošiančios pasitikti sunkią netektį moters portretą.
Tai romanas apie rašymą ir kalbėjimą, apie uždarumą ir saviraišką, o savitas pasakojimo būdas perteikia asmeninę patirtį, kurios neiškraipo subjektyvumas ir daugžodžiavimas ir nesuvaržo pasakojimo taisyklės. Kaitri Atėnų vasara, dešimt pokalbių ir nuoširdūs išpažinimai beldžiasi taip giliai – nė nepajunti, kaip perskaitai knygą.
Romane „Kontūrai" veiksmo mažai, bet vyksta labai daug kas. Įknembi, tarsi knyga būtų trileris, o herojus kybotų virš gyvačių duobės. – The New York Times
Rachel Cusk (Reičel Kask, g. 1967 m.) gimė Kanadoje, augo Los Andžele, 1974 m. su šeima persikėlė į Angliją. Dėsto anglų kalbą Oksfordo Naujajame koledže. Į lietuvių kalbą išverstos kelios šios kritikų itin vertinamos ir prestižines literatūrines premijas pelniusios autorės knygos: „Atsarginis pasaulis" (2022, „Tyto alba") ir dvi lūžį literatūroje sukėlusios „Kontūrų" trilogijos dalys – „Kontūrai" (2022) ir „Tranzitas" (2023). „Kontūrai" – pirmoji trilogijos dalis.
Knygos autorė lankysis šių metų Vilniaus knygų mugėje!
Knygą vertė Viktorija Uzėlaitė
Leidykla Tyro alba, 2022 m.

Susitikimus moderuoja nuolatinis mūsų Knygų klubo dalyvis Žygintas Grekas.