Renginiai

Olgos Ravn knygos „Darbuotojai“ aptarimas: Vilniaus centrinės bibliotekos Knygų klubas

412287406_690059436566866_7653988356042498098_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Antradienis, sausio 09, 2024 17:30
Vieta
Žirmūnų g. 6
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Vilniaus miesto savivaldybės centrinė biblioteka
Sausio 9 d. 17.30 val. kviečiame į Knygų klubo susitikimą Vilniaus centrinėje bibliotekoje, Žirmūnų g. 6. Susitikime aptarsime Olgos Ravn knygą „Darbuotojai“.
Apie knygą:
XXII amžius, kosmoso tolybės. Šešiatūkstantojo laivo įgulą sudaro žmonės ir žmogonai, vieni – gimę ir mirsiantys, kiti – sukurti ir nemirtingi. Įprastinė laivo rutina ima trūkinėti, kai iš Naujai Atrastosios planetos parsigabenama keistų kitakilmių objektų. Objektai ima veikti ir žmones, ir žmogonus, sukelia norą rūpintis jais, neįprastus juslinius potyrius, šilumos ir intymumo ilgesį ir nostalgiją Žemei, vienų matytai, kitų – ne. Kai abiejų grupių nariai pradeda kvestionuoti gyvenimą, darbą, mirtį ir nemirtingumą, įvykiai laive darosi nekontroliuojami.
Šiuolaikinės danų autorės Olgos Ravn knygą sudaro objektų poveikį darbui tyrusio Komiteto surinkti 99 įgulos narių liudijimai, persmelkti įvairiausio ilgesio ir suskambantys nelyg keistas, jaudinantis choras, judantis neišvengiamos tragedijos link. Kritikuodamas darbo valdomą gyvenimą ir produktyvumo logiką, romanas „Darbuotojai“ jautriai ir šiurpiai narsto, ką emociškai ar ontologiškai reiškia būti žmogumi.
„Skaudžiai graži mozaika apie trapius veikėjus, kurie bando tramdyti savo ilgesį, skausmą ir susvetimėjimą.“ – Publishers Weekly.
„Darbuotojai“ – tai ne tik nerimą kelianti kosminė opera, bet ir įžūli korporacijų slengo ir vėlyvojo kapitalizmo darbovietės satyra bei patraukliai abstraktus tyrimas apie tai, ką reiškia būti žmogumi.“ – Justine Jordan, The Guardian.
Iš danų kalbos vertė Aurelija Bivainytė
Leidykla RARA, 2023 m.
Knygos dizainas – Linas Spurga jaun. / Redaktorė – Rima Bertašavičiūtė / Maketuotoja – Lauksminė Steponavičiūtė
Susitikimus moderuoja nuolatinis mūsų Knygų klubo dalyvis Žygintas Grekas.