Renginiai

Hasso Krull poezijos knygos "Metras ir Demetra" pristatymas ir susitikimas su autoriumi

398143594_841108471351630_5108115393188791925_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Antradienis, lapkričio 21, 2023 18:30
Vieta
K. Sirvydo g. 6
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Lietuvos rašytojų sąjunga / Lithuanian Writers' Union
Kviečiame į Hasso Krull poezijos knygos „Metras ir Demetra“ pristatymą. Tai – jau penktoji Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos ir Lietuvos rašytojų sąjungos su partneriais Latvijoje ir Estijoje įkurtos serijos „Naujoji klasika. Baltijos Asamblėjos premijos laureatų kūryba“ knyga.
Hasso Krull (Haso Krulis, gim. 1964) – estų poetas, vertėjas, filosofas, folkloro tyrėjas, literatūros kritikas. Išsilavinimą įgijo Taline, 1998 m. Estijos Humanitariniame institute apgynė magistro darbą apie Jacques’o Lacano psichoanalitinės teorijos vertimą.
Baltijos Asamblėjos literatūros premiją pelniusi „Metras ir Demetra” – nerimuota dviejų dalių poema, autoriaus žodžiais tariant, epas. Pasitelkiant senovės graikų ir estų, mongolų ir Šiaurės Amerikos autochtonų genčių, Australijos, Okeanijos ir kitų tautų sukūrimo mitus, folklorą, šiuolaikinius įvykius ir realijas, epe skatinama iš naujo pažvelgti į šiandienos pasaulį, neramų politiškai ir netvarų ekologiškai. Nuo senų laikų mitais būdavo mėginama aiškinti pasaulio sandarą ir suteikti jam tvarkos. Ne atsitiktinumas, kad krizių akivaizdoje atramos ir atsakymų ieškome tūkstantmečius tveriančiuose pasakojimuose.
Renginyje dalyvaus poetas Hasso Krull,
knygos vertėja Agnė Bernotaitė,
Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkė Birutė Jonuškaitė.
H. Krull eilėraščius skaitys aktorius Marius Povilas Elijas Martynenko.
Renginį moderuos Lietuvos rašytojų sąjungos tarptautinių projektų koordinatorė Indrė Valantinaitė, vers Annika Grišakov.
Knyga išleista vertimų serijoje „Naujoji klasika. Baltijos Asamblėjos premijos laureatų kūryba“. Knygos leidybą finansavo Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, išleido Lietuvos rašytojų sąjunga, iš estų kalbos išvertė Agnė Bernotaitė, redagavo Rima Bertašavičiūtė ir Judita Malininaitė, korektorė – Asta Žūkaitė, dailininkė – Deimantė Rybakovienė.