Renginiai

Paroda "Poetinis Vilniaus žodynas"

386763161_706794894818397_6854850945590199485_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Pirmadienis, spalio 30, 2023 09:00
Vieta
Gedimino pr. 51
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Pažinimo erdvėje veikia paroda „Poetinis Vilniaus žodynas“. Šiuolaikinių kūrėjų tekstai ir žymaus poeto Sigito Parulskio fotografijos darbai atskleidžia kontrastingą šiemet 700-ąjį gimtadienį švenčiančios Lietuvos sostinės portretą: nuo bažnyčių bokštų Senamiestyje iki daugiaaukščių Šeškinėje, nuo prikeltos lotynų kalbos iki kasdieniško slengo, nuo žaismingo humoro iki tamsios išpažintinės poezijos.
„Poetinio Vilniaus žodyno kūrėjai – mes patys. 700 metų gimtadienį švenčiantis Vilnius – mūsų miestas, jo grožis ištinka kaip poezija ir jo tiek daug poezijoje. Skaitykime Vilnių kaip atvirą poetinį tekstą, siekdami originaliai, nekasdieniškai pamatyti miestą – tokį, kokio galbūt niekas iki šiol nėra matęs: kitokį, nei įprasta matyti medijose ar turistiniuose žinynuose. Tegul šioje parodoje sukaupti netikėtų Vilniaus pamatymų lobynai iš šiuolaikinės lietuvių poezijos paskatins sustoti ir įsižiūrėti į savąjį miestą, ieškoti savojo Vilniaus, susikurti jį sau patiems“, – skaityti Vilnių kaip atvirą poetinį tekstą kviečia parodos rengėjai.
Svarbus parodos akcentas – siena su šimtais eilučių apie Vilnių, jo rajonus, miestiečių jausenas. Poetas Sigitas Geda tvirtino, kad gerą poetą galima atpažinti ir iš vienos eilutės. Tuo pastebėjimu ir sekė šios parodos rengėjai, atrinkdami, jų manymu, įsimintiniausias mūsų gyvenamojo meto eilutes apie Vilnių, neapeidami nė pačių jauniausių, dar tik pakeliui į pirmąją knygą poetų. Parodos rengėjai dalinasi savo atradimais drąsindami kitus dalintis savaisiais, pateikti tą vienintelę, dar gražesnę eilutę, kurioje Vilnius sužibėtų netikėta spalva: ant ilgo popieriaus ritinio kiekvienas gali užrašyti savo įsimintiniausią eilutę, atrastą skaitant poeziją (ne tik šiuolaikinę!), arba tokią sukurti patiems.
Paroda Nacionalinės bibliotekos Pažinimo erdvėje-Laimės Lukošiūnienės salėje (V a.) veikia spalio 10 – gruodžio 3 dieną. Ją lydės rašytojos, psichologės ir socialinių mokslų doktorantės Uršulės Toleikytės rašymo terapijos užsiėmimas ir rašytojos Rugilės Audenienės haiku dirbtuvės moksleiviams. Kviečiame sekti naujienas apie renginius Nacionalinės bibliotekos puslapyje ir Nacionalinės bibliotekos bei Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus socialiniuose tinkluose.
Bendraukime kurdami poetinį Vilniaus žodyną!
Parodos rengėjai Gediminas G. Akstinas, Rasa Bataitytė, Valda Budreckaitė, Dalia Cidzikaitė, Rūta Chlomauskaitė, Arnas Čelkys, Milda Dainovskytė, Daina Dailidonienė, Vaiva Markevičiūtė, Jolanta Matuzaitė, Asta Miltenytė, Arida Riaubienė, Silvija Stankevičiūtė, Kęstutis Šapoka, Dainius Vaitiekūnas, Jokūbas Zovė.
Dizainą kūrė Emilija Dobrovolskienė.
Organizatorė Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.
Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyrius ir Komunikacijos ir rinkodaros departamento Rinkodaros ir intelektinių paslaugų skyrius.
Daugiau apie parodą skaitykite Nacionalinės bibliotekos svetainėje: https://lnb.lt/par.../10591-paroda-poetinis-vilniaus-zodynas