Renginiai

"Literatūros savaitės" klubas. 5-asis susitikimas. Partizanai

387860822_804329595033915_6160027891237469199_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Ketvirtadienis, spalio 26, 2023 18:00
Vieta
Rotušės aikštė 13
Kaunas, Lietuva
Organizuoja
Maironio lietuvių literatūros muziejus
Vakarams ilgėjant nedelsiame skaityti ir KVIEČIAME į penktąjį „Literatūros savaitės“ klubo susitikimą „Partizanai“ – šįsyk kalbėsime apie partizanų karo temą grožinėje literatūroje ir aptarsime šią temą apimančius naujausius ir seniau išleistus romanus.
 
Į šį knygų klubą, tokį pirmąjį šalyje, drauge renkasi skaitytojai ir literatūros profesionalai. Čia kalbėsime apie įdomiausias ir vertingiausias leidyklų naujienas, atkasime primirštus šedevrus, atiduosime duoklę romanui, bet nepamiršime ir kitų žanrų. Kruopščiai atrinkę Lietuvos ir pasaulio autorių knygas, pristatysime jų literatūrinį ir istorinį kontekstą, pateiksime aiškius ir provokuojančius vertinimus, ginčysimės, šmaikštausime ir kviesime pasisakyti visus dalyvaujančius. Mielai kviečiame į klubo susitikimą ateiti ir tuos, kurie aptarsiamų knygų ar jų dalies neperskaitė – tokiu būdu su jomis susipažinsite.
 
Šįkart renginyje diskutuos „Literatūros savaitės“ klubo nariai: MLLM kultūrinės veiklos organizatorė, literatūros apžvalgininkė Agnė Cesiulė, rašytojas Laurynas Katkus, Kauno miesto muziejaus istorikas dr. Simonas Jazavita ir visi renginio dalyviai.
 
Penktajame susitikime aptarsime šias keturias knygas:
— Lietuvių rašytojo, muziejininko ir tremtinio Justino Sajausko parašytą partizanų, ryšininkų, rezistencinės kovos rėmėjų gyvenimo literatūrinių miniatiūrų romaną „Suvalkijos geografija“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2001), laimėjusį „Lietuvių balso“ (JAV) literatūrinio konkurso I premiją.
—Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, šiuo metu gyvenančio Paryžiuje lietuvių rašytojo Valdo Papievio psichologinį trilerį „Brydė“ (Odilė, 2018), dar Lietuvoje daugiau nei prieš 30 metų parašytą, tačiau išleistą tik prieš kelis metus.
— Lenkų prozininko, kino scenaristo ir režisieriaus, eseisto, garsaus Vidurio Europos intelektualo Tadeuszo Konwickio autentiškais nutikimais ir savo, aštuoniolikmečio jaunuolio, asmenine patirtimi paremtą romaną „Raistai“ (Odilė, 2020, iš lenkų kalbos vertė Vidas Morkūnas), parašytą 1947 m., bet dėl cenzūros draudimo išleistą tik 1956 m., o 2020 m. išleistą lietuviškai.
— Lietuvių istoriko ir publicisto Bernardo Gailiaus pirmą grožinį kurinį – istorinį trilerį „Kraujo kvapas“ (Aukso žuvys, 2022), pelniusį Dainavos krašto Vinco Krėvės-Mickevičiaus literatūrinę premiją.
Iki susitikimo Maironio lietuvių literatūros muziejuje (Rotušės a. 13) spalio 26 d., ketvirtadienį, šeštą popiet!
 
____________________
Renginys mokamas, įėjimas su lankytojo bilietu. Kaina 2 eurai.
 
Renginio metu bus fotografuojama ir filmuojama. Nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti naudojami renginio viešinimui socialiniuose tinkluose, internetinėse svetainėse, spaudoje ir kt.