Renginiai

Nauja "Aušros" aušra Vilniuje

384277251_339375455263737_796535827578446637_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Trečiadienis, lapkričio 15, 2023 13:00
Vieta
Katedros a. 4
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Lietuvos muziejų asociacija ir Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas
Lietuvos muziejų asociacijos (LMA) Švietimo sekcija kviečia muziejų edukatorius ir įvairių dalykų mokytojus į seminarą – kūrybines dirbtuves PILIETIŠKUMO IR KŪRYBIŠKUMO KOMPETENCIJŲ UGDYMAS MOKYKLOJE IR MUZIEJUJE: NAUJA AUŠROS AUŠRA.
Kūrybinių dirbtuvių metu dalyviai susipažins su pirmojo periodinio lietuviško mėnraščio „Aušra“ (1883–1886) epochos realijomis, kūrybiniu kolektyvu ir su leidinio sukeltu rezonansu to meto lietuvių visuomenėje. Bus pristatyta „Aušros“ reikšmė, žadinant tautinį atgimimą, indėlis į modernios lietuvių tautos tapsmą ir aktualumas dabarties visuomenei. Praktinių veiklų metu seminaro-kūrybinių dirbtuvių dalyviai patobulins pilietiškumo ir kūrybiškumo kompetencijas dirbant su muziejams ir mokykloms dovanotu perleistu „Aušros“ rinkiniu ir kitais pirminiais istoriniais šaltiniais, taip pat įgis šiam darbui reikalingų tikslinių užduočių formavimo gebėjimų. Kokia lietuvybės galia, pasak žymaus kultūrologo Vytauto Kavolio, glūdėjo „Aušroje“? Ar šis klausimas gali būti aktualus šiandien? Ar „Aušroje“ yra žinių apie Jūsų kraštą ir kas žinoma apie „Aušrą“ ir „aušrininkus“ Jūsų krašte? Ar Lietuvos mikropasaulis, užfiksuotas pirmajame lietuviškame mėnraštyje, turi aktualių sąsajų su nūdiena? Ar dabarties jaunam žmogui gali būti aktualios vertybės, kurios telkė jo bendraamžius prieš 140 metų? Į šiuos ir daugelį kitų klausimų seminaro-kūrybinių dirbtuvių dalyviai atsakymų ieškos su „Aušros“ modernias interpretacijas pateikiančiais mokslininkais ir mokytojais- ekspertais.
Į mokymus kviečiami edukacinių padalinių (ir kitų padalinių, tiesiogiai dirbančių su švietimo įstaigomis bei bendruomenėmis) darbuotojai ir pedagogai.
Muziejų edukatorių ir mokytojų kūrybinėse dirbtuvėse sukurtos užduotys bus talpinamos interneto puslapyje Pilietiškumo mokykla (https://pilietiskumomokykla.lt/).
Registracija vyksta iki lapkričio 9 d.
Nuoroda į registracijos anketą:
https://docs.google.com/.../1FAIpQLSfFAUbzswHV8g.../viewform
Renginio partneriai
Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas
Lietuvos istorijos institutas, Lietuvos Respublikos Prezidentūra
LMA veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.