Renginiai

Ingos Abelės romano "Potvynis" pristatymas ir susitikimas su autore

384379946_815496593912818_3377945782058121472_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Antradienis, spalio 24, 2023 18:30
Vieta
K. Sirvydo g. 6
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Lietuvos rašytojų sąjunga / Lithuanian Writers' Union
Kviečiame į Ingos Abelės romano „Potvynis“ pristatymą. Tai –ketvirtoji Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos ir Lietuvos rašytojų sąjungos su partneriais Latvijoje ir Estijoje įkurtos serijos „Naujoji klasika. Baltijos Asamblėjos premijos laureatų kūryba“ knyga.
Į Vilnių atvyksianti rašytoja I. Abelė (g. 1972) – viena žymiausių ir kūrybingiausių latvių rašytojų. Jos romane „Potvynis“ patirsime jaunos moters gyvenimo istoriją Latvijai atgavus nepriklausomybę XX a. dešimtajame dešimtmetyje. Ramią vaikystę senelės namuose keičia nelengvos patirtys ir išgyvenimai. Nelinijiniškai perkonstruotu laiku atsidursime asmenybės brendimo ir vertybinio pasirinkimo kryžkelėse.
„Potvynis“ 2009 m. apdovanotas prestižine Baltijos Asamblėjos premija.
„Įkalinti. Įkalinti gyvybėje. Įsiklausykite į šiuos žodžius. Jie įkūnyti Ingos Abelės romane „Potvynis“. Laikas jame teka ne pirmyn, o atgal. Suaugę mes dabar vėl tampame vaikais. Amžinasis variklis. Kaip jį suvokti gyvenime? Kaip sugauti kalboje? Reikia būti žodžio meistru, prakalbinančiu gyvenimišką išmintį. O kartu – išsaugoti neprarastą vaiką savyje. Ne visi tai pajėgia, bet Ingai Abelei pavyko. Juk jūs jautėte tą potvynį? Būtent toks yra „Potvynis“ – šiuolaikinės latvių literatūros jūros švyturys.“
Nora Ikstena
Renginyje dalyvaus: rašytoja Inga Abelė, aktorė Rasa Samuolytė,
vertėja Eglė Žilinskaitė. Autorę kalbins Lietuvos rašytojų sąjungos tarptautinių projektų koordinatorė Indrė Valantinaitė.
Romanas išleistas vertimų serijoje „Naujoji klasika. Baltijos Asamblėjos premijos laureatų kūryba“. Knygos leidybą finansavo Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, išleido Lietuvos rašytojų sąjunga. Iš latvių kalbos romaną išvertė Jurgis Banevičius, redagavo Lolita Petrašiūnaitė, korektorė – Lidija Girevičienė, dailininkė – Deimantė Rybakovienė.