Renginiai

Kviečiame į skaitymo klubų sąskrydį Nacionalinėje bibliotekoje

376233315_691214519709768_6539170260917463439_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Ketvirtadienis, rugsėjo 28, 2023 10:00
Vieta
Gedimino pr. 51
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Skaitymas įkvepia, stiprina, plečia akiratį ir rodo kelią. Skaitymas praturtina, leidžia geriau suprasti savo gyvenimo istorijas. Skaitymas padeda susidraugauti ir pasijusti bendruomenės dalimi. Taip apie skaitymo naudą kalba skaitymo klubų dalyviai. Įprasta, kad skaitome asmeniškai, netiesiogiai bendraudami tik su teksto autoriumi. Bet yra ir kita skaitymo rūšis – socialusis skaitymas. Jis prasideda tada, kai knyga jau perskaityta.
Socialusis skaitymas, kai tekstas drauge komentuojamas, aptariamas, dalijamasi sukeltais įspūdžiais, įgauna vis platesnį mastą. Tai vyksta ne tik virtualiojoje erdvėje – tarptautiniuose portaluose, bendro skaitymo platformose ar socialinių tinklų grupėse. Skaitymo klubai, seniai žinomas skaitymo kartu būdas, pastaruoju metu įgyja naują prasmę. Pastebime, kad viena po kitos sekusios globalios grėsmės – COVID-19 pandemija ir Rusijos sukeltas karas Ukrainoje – leido iš naujo atrasti diskusijų apie kartu perskaitytas knygas stiprybę. Pomėgis skaityti ir patiriamas bendrumo jausmas ne vienam per krizes padėjo išlaikyti emocinę pusiausvyrą. Gal todėl skaitymo klubai kuriasi darbovietėse, universitetuose, mokyklose, ligoninėse, net pataisos namuose.
Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje jau šeštus metus gyvuoja Skaitytojų klubas, savo veikloje taikantis biblioterapijos elementus. Jo susitikimuose itin akcentuojama emocinė literatūros vertė – skaitymas kaip pagalba, paguoda, parama, būdas rasti išeitį. Klubo aruode – kelios dešimtys drauge perskaitytų ir aptartų knygų, jų pagrindu parengtų leidinių ekspozicijų, skirtų visiems LNB skaitytojams. Pernai klubas išplėtė savo veiklą – buvo įkurta Nacionalinio vėžio instituto pacientų skaitytojų grupė, kad terapinę skaitymo naudą galėtų patirti ir sunkūs ligoniai bei jų artimieji.
Suprasdami socialiojo skaitymo prasmę ir siekdami apibendrintai pažvelgti į šį socialinį reiškinį, taip pat suteikti progą tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų veikiantiems skaitymo klubams pasidalinti savo gerąja patirtimi, kviečiame į pirmąjį Lietuvoje skaitymo klubų sąskrydį, kuris vyks šių metų rugsėjo 28 d. 10 val. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Sąskrydžio programoje – literatūrologų ir psichologų pranešimai, Lietuvoje veikiančių skaitymo klubų organizatorių praktiniai veiklos pristatymai, bus padėkota ir viešosiose bibliotekose veikiančių klubų su biblioterapijos elementais vadovams.
Mielai laukiame visų – skaitymo entuziastų, skaitytojų klubų kūrėjų ir dalyvių, mėgstančių skaityti knygas, apie jas kalbėti ir dalintis patyrimu. Dalyvavimas sąskrydyje nemokamas, dėl sklandaus procesų organizavimo reikalinga registracija.
? Ketinančių dalyvauti prašome užsiregistruoti čia: https://forms.gle/F6HGNUAk9nar82kM7
Visą sąskrydžio programą rasite čia: https://tinyurl.com/skaitytojuklubas
Renginys finansuojamas Lietuvos kultūros ministerijos lėšomis ir yra Skaitymo skatinimo programos dalis.