Renginiai

Edukacija "Iliustracija, kaip teksto įspūdis. Gesto tapyba, kaip neišgirsto garso laukas".

370154168_682099713954582_1415554995754074879_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Antradienis, rugsėjo 12, 2023 17:00
Vieta
Gedimino pr. 51
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Rugsėjo 12 ir 19 d. 17 val. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į meno edukacijų ciklą, skirtą literatūros įkvėptoms iliustracijoms kurti.
Kurti galima ir remiantis 1924 m. André Bretono manifeste pateiktomis siurrealistinio teksto rašymo instrukcijomis: „<...> Pabandykite nusiteikti kuo pasyviau ir imliau. Pamirškite savo ir kitų genialumą bei talentus. Tarkite sau, kad literatūra – tai kelias, kuris gali nuvesti bet kur. Rašykite greitai, be iš anksto sugalvotos temos, taip greitai, kad neprisimintumėte ir nekiltų pagundos perskaityti tai, ką parašėte.“
Taip pat turint mintyje Jacksono Pollocko jauseną ėmusis tapyti: „Nebijau keisti, sunaikinti to, kas buvo sukurta, nes paveikslas turi savo gyvenimą. Aš bandau leisti jam pačiam prasiveržti.“
Galima mėginti sujungti daugelį meno sričių. Nes ir šiuolaikinis kompozitorius pasakys, kad garsui reikia palikti erdvės skleistis.
Dviejuose edukacijų ciklo susitikimuose dalyviai išmoks atidžiau pažvelgti į pasirinktą literatūrą ir ją iliustruoti, naudoti įvairias dailės technikas (monotipiją, koliažą, linoraižinius, asambliažą ir kt.).
Pirmas susitikimas bus skirtas susipažinti su grupe ir aptarti skaitysimus tekstus, taip pat išsirinkti menines priemones, kuriomis dalyviai iliustruos juos įkvėpusią idėją, knygą ar eilutę. Susitikimuose bus ugdomas dalyvių analitinis, kritinis mąstymas bei savistaba, ieškoma naujų formų ir įvaizdžių nebijant eksperimentuoti.
Laukiame suaugusiųjų ar vaikų nuo 12 metų, lydimų suaugusiųjų.
Edukacijos vyks Nacionalinės bibliotekos Pažinimo erdvėje-Laimės Lukošiūnienės salėje, V aukšte.