Renginiai

Vilmos Fioklos Kiurės knygos „Rožynas“ pristatymas

375740135_680702814088753_7863651686634347746_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Ketvirtadienis, rugsėjo 14, 2023 17:15
Vieta
Respublikos g. 14
Panevėžys, Lietuva
Organizuoja
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka
Rugsėjo 14 d. 17.15 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje bus pristatoma bene pirmoji grožinė knyga apie Panevėžį – Vilmos Fioklos Kiurės „Rožynas“.
Tai trumpų istorijų rinkinys apie 1990-ųjų miestą. Privačių namų mikrorajono gyventojus, smulkiuosius verslininkus, keistuolius ir nevykėlius, sektantus ir nusikalstamą pasaulį. „Rožynas” – knyga be siužeto ir moralo, su ironija ir ryškiais personažais.
„Dar dešimtmetis, ir Lietuvoje bus galima nesiginčyti dėl dviejų dalykų – skonio ir devyniasdešimtųjų. Juk devyniasdešimtieji vieniems – laukiniai vakarėliai, kitiems – laukiniai nusikaltimai, tretiems – valstybės kūrimas, laisvė, dar kažkam kolūkinis barokas arba gražūs vaizdai, sudėlioti iš tėvų pasakojimų ir amerikietiškų filmų. Vilmos Fioklos Kiurė knyga „Rožynas“ – ne apie gėles, o apie privačių namų kvartalą ir čia virusį gyvenimą. Apie daug visko, ko neaprašė kiti rašytojai“, – teigia komikas Domas Raibys.
„Rašydama apie tą laikotarpį, aš atlikau tarsi psichoterapinį seansą, perdėliojau savo atmintį. Man ir pačiai reikėjo pasakojimo apie tą etapą. Ir jis išėjo atviras ir sąžiningas. Neturiu poreikio gerinti miesto įvaizdį, aš tiesiog myliu jį tokį, koks jis yra, ir viskas. Kaip ir tą savo gyvenimo etapą“, – viename interviu yra sakiusi knygos „Rožynas” autorė.
Vilma Fiokla Kiurė – panevėžietė dailininkė ir rašytoja. Ji rengia parodas, yra išleidusi avangardinės poezijos rinkinį „Superleninas ir Amanitas Muscarias“ ir esė apie Kirtimų romus „Parubankė: trūkinėjantys ryšiai“.
Knygos „Rožynas” pristatymas ir susitikimas su Vilma Fiokla Kiure bibliotekoje organizuojamas įgyvendinant projektą „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje 5”.
Projektą remia Lietuvos kultūros taryba, Panevėžio miesto savivaldybė.