Renginiai

Dr. Ingridos Jakubavičienės naujos knygos sutiktuvės

369797362_780820380718274_1632857804267816907_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Ketvirtadienis, rugsėjo 21, 2023 17:30
Vieta
Istorinė Lietuvos Respublikos Prezidentūra Kaune
Kaunas, Lietuva
Organizuoja
Istorinė LR Prezidentūra Kaune / Historical Presidential Palace Kaunas, Alma littera ir Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus
Rudens sezoną Istorinė Prezidentūra pradeda kolegės, istorikės bei muziejininkės dr. Ingridos Jakubavičienės naujos knygos „Dviese. Sofija Smetonienė ir Jadvyga Tūbelienė. Modernybės vėjai ir lietuvių inteligentija“ (Alma littera, 2023) pristatymu. Renginys vyks rugsėjo 21 d., ketvirtadienį, 17.30 val. Istorinės Prezidentūros Audiencijų salėje. Dalyvaus istorikė doc. dr. Dalia Bukelevičiūtė, rašytoja Loreta Jastramskienė ir knygos autorė. Ir žinoma, bus galima įsigyti pristatomą knygą bei gauti autorės autografą!
Dr. Ingridos Jakubavičienės ištikimiems skaitytojams reikia pasakyti, kad naujoji knyga nėra monografijos „Seserys Sofija Smetonienė ir Jadvyga Tūbelienė“ antras leidimas, o visiškai nauja istorija. Per gyvenimą dviese ėjusios seserys Sofija Smetonienė ir Jadvyga Tūbelienė tapo ne tik puikiomis savo epochos reprezentantėmis, bet ir „raktu“ galinčiu „atrakinti“ duris į labai platų modernėjančios lietuvių visuomenės kontekstą: liberalizmo ir nacionalizmo idėjas, pasikeitusį požiūrį į kilmę, religiją, išsilavinimą, giminystę ir šeimą, moterų emancipaciją, darbą ir laisvalaikį, vis didesnį populiarumą įgyjantį visuomeninį darbą, politinį ir pilietinį aktyvumą.
Vakarų Europą apgaubusi modernybės dvasia darė įtaką daugybei svarbių Sofijos ir Jadvygos bei kitų knygoje minimų ryškių Lietuvos moterų gyvenimo sprendimams. Jos svarstė, ar siekti aukštojo mokslo, ar pasitenkinti gimnazijos diplomu? Tekėti už turtingo bajoro ar širdį ir ranką atiduoti išsilavinusiam, bet neturtingam inteligentui? Įsitraukti į visuomeninę veiklą ar pirmiausia rūpintis šeimos reikalais? Dalyvauti didžiajame politiniame žaidime ar nesikišti į vyrų okupuotą sritį? Šios ir daugelis kitų modernėjimo apraiškų nesunkiai įžiūrimos daugybėje seserų kasdieniškų ir gyvenimo kryptį lemiančių sprendimų kuriant santuoką, namų buitį, santykius su vaikais ir artimaisiais, o taip pat aktyviai veikiant tapus politinio Lietuvos elito dalimi.
Maloniai kviečiame! Kaip visada, mūsų renginiuose bus fotografuojama, gali būt ir filmuojama.