Renginiai

„Even... Gyvybės akmuo Rozai Šabad-Gawronskai ir Vilniaus geto našlaičiams atminti“ pristatymas

370494345_681621897335697_8256434846685531281_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Trečiadienis, rugsėjo 06, 2023 18:00
Vieta
Gedimino pr. 24
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Vilniaus žydų viešoji biblioteka / Vilnius Jewish Public Library

Rugsėjo 6 d. 18 val. kviečiame į prancūzų kalba išleistos knygos „Even… Une pierre de vie en la mémoire de Roza Shabad-Gawronska et les orphelins du ghetto de Vilna“ („Even... Gyvybės akmuo Rozai Šabad-Gawronskai ir Vilniaus geto našlaičiams atminti“) pristatymą Vilniaus žydų viešojoje bibliotekoje (Gedimino pr. 24, įėjimas iš Mažojo teatro kiemo).

2004 m. Lenkijoje atsitiktinai atradusi nedidelę nuotrauką su keliomis eilutėmis, kuriose buvo paminėta Vilniaus geto našlaičių prieglaudos įkūrėja daktarė Šabad-Gawronska, prancūzė Muriel Chochois 1941 m. inicijavo šios pediatrės gyvenimo kelio tyrimą. Jai buvo įdomu, ką veikė, kuo ir kaip gyveno 1882 m. gimusi Roza Šabad, žymiojo vilniečio daktaro Cemacho Šabado dukterėčia. Autorės mokslinį darbą Lietuvos, Rusijos, Vokietijos ir Izraelio archyvuose papildė gyvi susitikimai ir pokalbiai su buvusiais vaikų gydytojos, kuri 1922–1943 m. praktikavo Vilniuje, pacientais ir jos anūke, menininke Sophie Libo-Wawrzyniak. Pastarosios kūryba skirta žydų atminimo perdavimo temai. Šie šilti kontaktai įkvėpė M. Chochois imtis dar nuoseklesnių paieškų – mažamečių našlaičių namų vaikų vardų bei likimų. Būtent šias gyvenimo istorijas siekiama atkurti knygoje, atminties akmenų rinkinyje („Even“ hebrajiškai – tėvų perdavimo vaikams akmuo. Būtent ši akmens simbolika atsispindi ir knygos pavadinime).
Prancūzijoje gyvenanti M. Choicois jau kuris laikas tyrinėja Vilniaus žydų atminimą, yra parašiusi šia tema straipsnių ir 2018 m. išleido knygą apie Vilniaus gete kalėjusią ir Holokaustą išgyvenusią Asią Turgel.
Renginyje dalyvaus knygos autorė M. Chochois. Moderuos Žilvinas Beliauskas ir Šarūnė Sederevičiūtė.
Renginys vyks lietuvių ir prancūzų kalbomis su sinchroniniu vertimu. Už partnerystę dėkojame Prancūzų institutui Lietuvoje / Institut Français de Lituanie.
Iki pasimatymo bibliotekoje!