Renginiai

J. P. Laitinen romano „Fiktyvus“ pristatymas

365387580_783056157154386_2848068700205829634_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Trečiadienis, rugpjūčio 09, 2023 18:00
Vieta
J.Tumo - Vaižganto g. 2
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Hubris ir Vilnius skaito
Rugpjūčio 9 d. (trečiadienį) „Vilnius skaito“ erdvėje bus pristatoma ką tik iš spaustuvės atkeliavusi suomių rašytojo Jussi Laitinen knyga „Fiktyvus“ apie kurią kalbėsis knygos vertėja, literatūros agentė Urtė Liepuoniūtė ir rašytoja Jurga Tumasonytė.
Jussi Laitinenas – suomių rašytojas anksčiau gana ilgą laiką dirbęs žurnalistu, tiriančiu globalinio atšilimo klausimus. Už šiuos darbus autorius apdovanotas Lumilapio prizu, kuris teikiamas žurnalistams už puikius tiriamosios žurnalistikos pasiekimus. 2019 m. jis pasuko į fikcijos pasaulį ir išleido pirmąjį savo romaną „Fiktyvus“.
Urtė Liepuoniūtė apie knygą:
- „Fiktyvus“ – vadinamasis vienos dienos romanas. Pagrindinis veikėjas Henris Kvalija sulaukia skambučio: jo kadui kadaise prarasta meilė guli ligoninėje ir prašo ją aplankyti. Romanas – tai Henrio sąmonės srautas kelionės į ligoninę metu. Mintys apie paties Henrio bei jo šeimos narių likimus susipina su jo kuriama ir vystoma teorija apie fiktyvųjį žmogų, homo fabulatoris. Niekas pasaulyje nėra tikra, žmogus nėra tikras, netikros jo mintys ar prisiminimai. Tikrumo ieškoma proto kuriamame naratyve, kurį fiktyvusis žmogus priima absoliučiai.
Tačiau knygoje gausu ne tik filosofinių, bet ir visuomeninių temų, o taip pat – kiekvienam žmogui puikiai atpažįstamų gyvenimo vingių. Manau, kad kiekvienas skaitytojas į klausimą, kokia pagrindinė romano idėja, atsakys vis kitaip. Tuo romanas labai įdomus.